ABD Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, seçilen projelerin 12 bin kişilik istihdam yaratmasının beklendiği belirtildi. Projeler, bataryalar için kritik minerallerin işlenmesinden batarya bileşenlerinin üretimi ve geri dönüşümüne kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Ayrıca bu yatırımlar, batarya üretimi ve geri dönüşümü için yeni tesislerin kurulmasını sağlayacak.
Açıklamada ayrıca, batarya sektörüne yönelik destek programının, ülke genelinde toplamda 16 milyar dolarlık bir yatırım hacmi yaratacağı ifade edildi. Bu yatırımların, enerji güvenliğini artırmanın yanı sıra ABD’nin küresel ekonomik liderliğini pekiştireceği vurgulandı.
Enerji Bakanı Jennifer Granholm, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ülkenin imalat sektöründe bir canlanma yaşandığını belirterek, “ABD’yi gelişmiş batarya üretiminde öncü bir konuma getiriyor, yüksek ücretli işler yaratıyoruz. Aynı zamanda temiz enerjiye geçişi destekleyerek iç enerji güvenliğimizi güçlendiriyoruz.” dedi.
Batarya üretimi dünya genelinde önemli bir büyüme kaydediyor. Özellikle elektrikli araç talebindeki artış, batarya üretim ve tedarik zincirlerini şekillendiren ana faktörlerden biri. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, 2023’te küresel elektrikli araç batarya talebi 750 GWh’yi aştı ve bu, bir önceki yıla göre yüzde 40’lık bir artışı temsil ediyor. ABD ve Avrupa, batarya talebindeki en hızlı büyümeyi gösteren bölgeler arasında yer alırken, Çin hala en büyük pazar konumunda. Bu talep, lityum, kobalt ve nikel gibi kritik minerallere olan ihtiyacı artırıyor. Avrupa’da ise Polonya ve Macaristan, kıtadaki en büyük batarya üreticileri arasında yer alıyor.