Küresel Güneş Konseyi, Donald Trump’ın ABD başkanlığı adaylığı ve önümüzdeki hafta Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılacak COP29 Zirvesi öncesinde, dünya çapında kurulu güneş enerjisi kapasitesinin 2 TW seviyesine ulaştığını duyurdu. Güneş enerjisinin yaygınlaşması ve maliyetlerdeki büyük düşüşler sayesinde, bu enerji kaynağı günümüzde birçok ülkede tüketiciler için en uygun maliyetli enerji çözümü haline geldi.
Güneş enerjisi sektörü 1 TW kapasiteye 68 yılda ulaşırken (1954-2022), sonraki 1 TW yalnızca iki yıl içinde gerçekleşti. Küresel Güneş Konseyi ve SolarPower Europe’un hesaplamalarına göre, dünya çapındaki kurulu güneş fotovoltaik kapasitesi bu haftalarda 2 TW’a ulaştı. Bu kapasite, Hindistan, ABD ve İngiltere’nin toplam elektrik kapasitesine eşdeğer olup, yaklaşık bir milyar haneye elektrik sağlayabilecek potansiyele sahip.
Küresel Güneş Konseyi CEO’su Sonia Dunlop, bu dönüm noktasına ulaşılmasında politik destek, endüstriyel yaratıcılık ve güneş enerjisi sektöründe çalışan milyonlarca kişinin emeğinin büyük rol oynadığını vurguladı. Ancak, Dunlop’a göre bu başarı yeterli değil. Yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşabilmek için güneş enerjisi kurulumlarının yıllık 1 TW kapasiteye çıkması gerekiyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde sermaye maliyetlerinin düşürülmesi de büyük önem taşıyor.
Bakü’deki COP29 Zirvesi’nde, dünya çapında yenilenebilir enerji kapasitesini artırma hedefine odaklanılacak. SolarPower Europe Küresel İşler Direktörü ve Küresel Güneş Konseyi Başkanı Máté Heisz, küresel finansmana eşit erişimin sağlanmasının, güneş enerjisinin geleceği için kritik olduğunu belirtti. Heisz, yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmak için yatırımcılardan ve ulusal hükümetlerden daha fazla desteğe ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
COP29’da ayrıca, güneş enerjisi endüstrisi ile finans sektörü arasındaki ilk küresel diyalog platformu olan Uluslararası Güneş Finans Grubu’nun kurulması planlanıyor. Bu grup, gelişmekte olan pazarlarda güneş enerjisi projelerine finansman sağlamayı hedefliyor. Grubun amacı, güneş enerjisi projelerinin sermaye maliyetini yüzde 15’ten yüzde 5’e indirerek yatırımların önündeki finansal engelleri azaltmak ve daha fazla erişilebilir hale getirmek.
COP29 Zirvesi’nde, yenilenebilir enerji altyapısına yönelik küresel hamlelerin ele alınması ve iklim hedeflerine ulaşmak için iddialı finansal çözümler geliştirilmesi bekleniyor.
1 yorum
Hızla enerji kaynaklarının temizlenmesi gerekiyor , iklim krizi her gün hızlanıyor