Kırklareli Üniversitesi’ Teknoloji Fakültesi’nde TÜBİTAK destekli yürütülen projede, süperkapasitör bataryaların enerji kapasitesi, yoğunluğu ve dayanıklılığı test edilerek geliştirilmesi hedefleniyor.
Enerji Sistemleri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Fatih Semerci, süperkapasitör teknolojisinin, hızlı şarj olabilme ve yüksek menzil gibi özelliklerle elektrikli araç sektöründe öne çıktığını belirtti. Mevcut lityum iyon bataryaların kobalt içermesi nedeniyle maliyet ve sürdürülebilirlik sorunları yaşandığını dile getiren Semerci, kobalt yerine nikel ve mangan gibi daha ekonomik metallerle üretilen yeni nesil elektrotlar üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Projede süperkapasitör bataryaların enerji yoğunluğunu artırarak lityum iyon bataryalara yakın performans sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Semerci, maliyet avantajı sunan bu bataryaların aynı zamanda daha çevreci bir çözüm sunduğunu belirtti. Semerci, süperkapasitörlerin büyük ölçekli uygulamalara uyarlanabilmesi durumunda, elektrikli otomobillerin batarya sistemlerinde yaygın olarak kullanılabileceğini vurguladı.
Doç. Dr. Semerci, ayrıca çevre dostu ve uzun ömürlü süperkapasitörlerin elektrikli otomobiller için umut vaat ettiğini belirterek, projenin gelişen enerji depolama teknolojileri için bir adım daha ileriye taşınacağını ifade etti.
1 yorum
saygıdeğer hocalarımızı tebrik ederim