Türkiye, Paris Anlaşması’nın 2021’de onaylanmasıyla 2053 için Net Sıfır Emisyon Hedefi’ni duyurarak küresel iklim mücadelesine katkı sunma taahhüdünü ortaya koydu. 2024-2030 İklim Değişikliği Azaltım ve Uyum Stratejileri ve Eylem Planları ile uyumlu olarak hazırlanan bu strateji, iklim değişikliğine karşı uzun vadeli bir yol haritası sunuyor.
Türkiye’nin hazırladığı “Uzun Vadeli İklim Stratejisi”, enerji, sanayi, binalar, ulaşım, tarım gibi yedi sektörde toplam 35 azaltım stratejisini kapsıyor. Uyum alanında ise su kaynakları yönetimi, biyolojik çeşitlilik, afet risk azaltımı gibi 11 sektörde toplam 38 strateji yer alıyor. Teknoloji, adil geçiş, iklim finansmanı ve kapasite geliştirme konularını içeren strateji, 2053 hedeflerine ulaşılmasında önemli bir rehber niteliğinde.
Enerji sektöründe yenilenebilir kaynakların artırılması, enerji verimliliğinin sağlanması, dijitalleşme ve esneklik teknolojilerinin geliştirilmesi gibi adımlar öne çıkıyor. Türkiye, 2053’e kadar enerji talebini karşılamak için yenilenebilir kaynakların payını yüzde 69,1’e çıkarmayı hedefliyor. Nükleer enerji ve karbon yakalama teknolojileri de bu sürecin bir parçası olarak öne çıkıyor.
Sanayi sektöründe ise özellikle Avrupa Birliği’nin Karbon Sınır Ayarlama Mekanizması’na (CBAM) uyum için, düşük karbon teknolojilerine yatırım yapılacak. 2053’e kadar sanayi sektörünün karbon yoğunluğunun azaltılması amacıyla düşük karbonlu üretim ve yenilenebilir enerjiye geçişe yönelik teşvikler artırılacak.
Türkiye, iklim finansmanı konusunda da yeşil yatırımlar için gerekli fonları sağlamayı ve yeşil dönüşümü finanse edecek mekanizmalar geliştirmeyi planlıyor. 2024 yılı itibarıyla karbon fiyatlandırma ve emisyon ticaret sisteminin devreye alınması hedefleniyor.