Ember’in yeni analizine göre, Türkiye’nin güneş enerjisi üretimi, 2024 yılında önemli bir artış göstererek maksimum elektrik talebi (puant talep) dönemlerinde kritik bir rol oynadı. Çalışma, 2024’te güneş enerjisinin 2023’e kıyasla yüzde 40’tan fazla büyüdüğünü ve puant talep artışının üçte ikisini karşıladığını ortaya koyuyor. Özellikle Temmuz ayında güneş enerjisi, 10 milyondan fazla kişinin enerji ihtiyacını karşılayarak dikkat çekti.
Ember analisti Bahadır Sercan Gümüş, çalışmayla ilgili değerlendirmesinde, güneş enerjisinin puant talebi karşılama oranının 2017’den bu yana yedi kat arttığını belirterek, “Bu durum, enerji arz güvenliğinde ve fosil yakıt bağımlılığını azaltmada güneş enerjisinin dönüştürücü potansiyelini gösteriyor.” dedi. 2019’dan bu yana, güneş enerjisi puant talep artışının yüzde 70’ini karşıladı. 2017’de yalnızca yüzde 2,5 olan bu oran, 2024’te yüzde 18’e ulaşarak rekor kırdı. Bu gelişme, çevresel faydaların yanı sıra Türkiye’nin 16 GW’lık fosil yakıtlı santral yatırımından kaçınmasına da olanak sağladı.
2024 yılında güneş enerjisi, saatlik, günlük ve aylık bazda rekorlara imza attı. Nisan ayında, 2023’ün Temmuz ayında kırılan aylık rekoru geçildi ve bu rekor, üç ay üst üste (Nisan, Mayıs, Haziran) yenilendi. Haziran ayında güneş enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 11’e çıkarak tarihi bir zirveye ulaştı.
16 Haziran 2024’te ise güneş enerjisi, saatlik bazda Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 46’sını karşıladı. Aynı gün günlük bazda yüzde 17’ye ulaşarak 2023’ün yüzde 13’lük rekorunu geride bıraktı.
2024 yazında aşırı sıcaklar, Türkiye’nin 81 ilinin 74’ünde soğutma ihtiyacını artırdı ve elektrik talebi rekor seviyelere çıktı. Haziran ayında, soğutma gün dereceleri (CDD) beş yıllık ortalamaya göre üç kat, Temmuz’da ise yüzde 50 artış gösterdi. Bu durum, Temmuz ayında saatlik puant talebi yüzde 6,9 artırarak 58 GWh ile tarihi zirveye taşıdı. Güneş enerjisi, bu artışı karşılayarak sürdürülebilir bir çözüm sundu.
Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli, puant talebi karşılamada daha fazla katkı sunabilir. Ülke, 120 GW’ın üzerinde çatı tipi güneş enerjisi potansiyeline sahip ve enerji depolama sistemleri için iddialı planlar yürütüyor. Bu potansiyelin hayata geçirilmesi, şebeke istikrarını artırarak maliyetleri düşürebilir ve fosil yakıt bağımlılığını azaltabilir.