Fosil yakıtların fiyatı enflasyonu artırmaya devam ederken ve karbon emisyonlarını azaltma ihtiyacı artarken, bağımsız düşünce kuruluşu New Economics Foundation araştırmacıları, İngiltere Merkez Bankası’nın yenilenebilir enerjiye yatırımı teşvik edebileceğini ve temiz enerji yatırımları için oranları düşürerek faturaları azaltabileceğini söyledi.
Analiz, yenilenebilir enerji ve şebeke yükseltmeleri için faiz oranlarında yüzde 2,5’lik bir düşüşün, 2030’dan itibaren elektrik maliyetini yılda 1,9 milyar sterlinden fazla azaltabileceğini gösteriyor. Bu, hane başına faturaları her yıl 24 sterlin azaltacaktır.
Analizde bunun, Bankanın, ticari bankalara, Banka faiz oranının altında bir oranda, temiz enerji projelerine ve bina iyileştirmelerine ucuza kredi verebilmelerini sağlayacak geçici bir Enerji Fiyat İstikrarı için Vadeli Finansman Planı (TFSEPS) yürürlüğe koymasıyla başarılabilir olduğu belirtiliyor.
Faiz oranlarının düşürülmesinin, temiz enerji arzını artırmaya ve fosil yakıtlara olan talebi azaltmaya yardımcı olacağı ifade edilirken, böylece ülke genelindeki hanelerin temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmasına neden olan daha fazla fiyat şokundan ekonomiyi koruyacağı öngörülüyor.
Konuya ilişkin değerlendirme yapan NEF Ekonomi Politikaları Araştırmacısı Theo Harris, İngiltere’deki enflasyon sorununun fosil yakıt fiyatlarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek, İngiltere Merkez Bankası’nın temel nedenleri ele almadığını vurguladı. Enflasyonla mücadelede yerli temiz enerjiye geçişin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Harris, Banka’nın yüksek faiz oranlarıyla temiz yatırımları engellediğini söyleyerek, aksi takdirde yeni bir jeopolitik şokun benzin fiyatlarını artırarak ülkeyi yeniden enflasyon ve hayat pahalılığı kriziyle karşı karşıya bırakacağı uyarısında bulundu.