Li-ion piller, enerji depolama sistemleri (BESS) ve elektrikli araçlarda en yaygın kullanılan teknoloji olarak dikkat çekiyor. Maliyet, enerji yoğunluğu ve çevrim ömrü gibi performans kriterlerinde diğer pil türlerine göre üstünlük sağlayan bu teknoloji, küresel enerji depolama pazarında hızla yayılıyor. IDTechEx’e göre, Li-ion BESS pazarının 2035 yılına kadar 109 milyar dolar değere ulaşması bekleniyor.
Birçok ülke, enerji arzında fosil yakıtların payını azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapıyor. Bu dönüşüm, yenilenebilir enerji kaynaklarının sürekli enerji sağlayamadığı durumlarda istikrarı sağlamak için daha fazla pil depolama sistemine olan talebi artırıyor. IDTechEx raporuna göre, 2021-2023 yılları arasında Li-ion BESS dağıtımları dört kat artarak 2023’te 92,3 GWh’ye ulaştı. ABD ve Çin bu büyümenin başını çekerken, gelişmekte olan pazarlar arasında Avustralya, İtalya ve Şili gibi ülkelerin önümüzdeki yıllarda önemli büyüme kaydetmesi bekleniyor.
Rapora göre, Avustralya, 2021’de Victoria Büyük Pili gibi büyük projelerle Li-ion BESS kullanımına başladı. Yeni Güney Galler ve Victoria gibi eyaletlerde uzun süreli enerji depolama ihaleleri ve girişimler dikkat çekiyor. 2023’te başlatılan Kapasite Yatırım Planı, ülkenin kömür santrallerinin kapatılmasıyla oluşan enerji açığını yenilenebilir kaynaklarla kapatmayı hedefliyor. Bu çerçevede, RWE ve Richmond Vadisi gibi projelerle toplam 2.200 MWh kapasiteli sistemler devreye alınacak.
İtalya’da şu an çoğunlukla konut tipi (BTM) enerji depolama sistemleri kullanılırken, ülkenin iletim sistemi operatörü Terna’nın yeni ihaleleriyle büyük ölçekli projelerin artması bekleniyor. Terna, 2030 yılına kadar 71 GWh depolama kapasitesi için ihale düzenlemeyi planlıyor. İlk ihalelerin 2024-2025 döneminde yapılması ve 2026-2027’de devreye alınması öngörülüyor.
Şili, 2030 yılına kadar enerji tüketiminin yüzde 70’ini yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyor. Ülkedeki enerji depolama projelerinin toplam kapasitesinin 2024’ün ikinci yarısı itibarıyla 16 GWh’ye ulaşması bekleniyor. Sungrow, ENGIE ve AES gibi büyük şirketler, bu projelere önemli yatırımlar yapıyor. Şili’nin coğrafi yapısı ve enerji talep merkezlerine uzak yenilenebilir kaynakları, şebeke ölçekli BESS projeleri için büyük bir fırsat oluşturuyor.
ABD ve Çin’in domine ettiği Li-ion BESS pazarında, Avustralya, İtalya ve Şili gibi ülkelerin önümüzdeki dönemde önemli oyuncular haline gelmesi bekleniyor. Almanya, İngiltere ve Hindistan da Li-ion BESS pazarındaki büyüme potansiyeli taşıyan ülkeler arasında yer alıyor. Enerji dönüşümü ve yenilenebilir hedeflere ulaşmak için hükümet destekleri ve yeni ihale mekanizmalarının, bu büyümenin temelini oluşturacağı öngörülüyor.