Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 19 Şubat 2022’de “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nde yapılan düzenleme ile enerji verimliliği yüksek binaların aşamalı olarak NSEB standartlarında inşa edilmesi zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda, 1 Ocak 2024 itibarıyla toplam inşaat alanı 2 bin metrekare ve üzeri olan yeni binaların NSEB kriterlerini karşılaması şart koşulacak.
NSEB konseptinde inşa edilen binaların enerji kimlik belgelerinde en az “B sınıfı” enerji performansına sahip olması gerekiyor. Ayrıca, bu binaların enerji ihtiyaçlarının yenilenebilir kaynaklardan sağlanma oranı, yeni düzenlemeyle birlikte yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı. Binaların en az yüzde 10’luk enerji ihtiyacı, güneş panelleri veya ısı pompaları gibi yenilenebilir enerji sistemlerinden karşılanacak.
2023 yılından bu yana, NSEB standartlarına uygun olarak projelendirilen 2 bin 200 bina, klasik binalara kıyasla yüzde 25 daha fazla enerji verimliliği sağladı. Bu sayede yıllık 281 GWh enerji tasarrufu yapılırken, 66 bin ton eşdeğer karbondioksit emisyonunun önüne geçildi.
2025 itibarıyla her yıl yaklaşık 30 bin binanın NSEB standartlarına uygun şekilde inşa edilmesi hedefleniyor. Bu projeler sayesinde yıllık 1850 GWh enerji tasarrufu sağlanması ve 450 bin ton eşdeğer karbondioksit emisyonunun engellenmesi planlanıyor. Kümülatif etkilerle, 2035 yılında 102 bin GWh enerji tasarrufuna ulaşılması öngörülüyor.
1 yorum
Evet