Trump, göreve geldiği ilk günlerde Ulusal Enerji Acil Durumu ilan ederek petrol ve gaz üretimini artırmayı hedefleyen bir kararnameye imza attı. Ayrıca, Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceğini ve Biden yönetimi döneminde yürürlüğe giren enerji düzenlemelerini kaldıracağını açıkladı. Alaska’nın doğal kaynaklarını daha fazla değerlendirme planları da gündeminde yer alıyor.
Ancak uzmanlar, bu hamlelerin piyasa dinamikleri ve sektördeki serbest piyasa koşullarıyla tam olarak örtüşmediğini düşünüyor. Rystad Energy Kıdemli Başkan Yardımcısı Jorge Leon, AA’dan Duygu Alhan’a yaptığı açıklamada, Trump’ın “hırslı beklentilerinin”, yatırımcıların karlılığı önceleyen bakış açısıyla çeliştiğini ifade etti. Leon, “Trump’ın serbest piyasa dinamiklerine aykırı politikaları, sektörün uzun vadeli karlılık hedeflerini sınırlı düzeyde etkileyebilir. Yatırımcılar için hissedar getirileri ve sermaye disiplini daha öncelikli olacaktır.” dedi.
Leon ayrıca, İran ve Venezuela’ya yönelik yaptırımların petrol fiyatları üzerinde etkili olabileceğini, ancak bu etkinin geçici kalacağını vurguladı.
ICIS Petrol Piyasaları ve Enerji Dönüşümü Direktörü Ajay Parmar da, Trump’ın enerji politikalarının piyasa üzerindeki etkisini değerlendirdi. Parmar, özellikle Rusya’ya yönelik yaptırımların kaldırılması durumunda petrol fiyatlarının 70 doların altına inebileceğini belirtti. Ancak, OPEC+ ülkelerinin yüksek yedek kapasitesi nedeniyle piyasanın bu tür dalgalanmalara direnç gösterebileceğini dile getirdi.
Parmar, “Trump’ın yerli üretimi artırma stratejisi, sektörün uzun vadeli hedefleriyle uyumlu değil. Büyük petrol şirketleri kısa vadeli fiyat dalgalanmalarına tepki göstermektense uzun vadeli istikrarı tercih edecektir.” diye konuştu.