Vietnam, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için kömürle çalışan eski elektrik santrallerini kademeli olarak devre dışı bırakmayı ve biyokütle ile amonyağın birlikte yakılabilirliğini araştırmayı içeren kapsamlı bir enerji dönüşüm planını hayata geçiriyor. Hükümetin onayladığı plan, yenilenebilir enerji kaynaklarının payını yüzde 37,7’ye çıkarmayı hedeflerken, uzun süredir askıya alınan Ninh Thuan nükleer santralinin beş yıl içinde yeniden başlatılmasını da öngörüyor.
Başbakan Pham Minh Chinh’in imzasıyla yürürlüğe giren karbon azaltma eylem planı, eski kömür santrallerine karbon yakalama teknolojilerinin entegre edilmesi veya bu santrallerin biyokütle ve amonyak ile eş yakmaya dönüştürülmesini içeriyor. Pilot projeler kapsamında, Hai Duong ve Ninh Binh eyaletlerindeki toplam 540 MW kapasiteli kömür santralleri dönüşüm sürecine dahil edildi. Bu santrallerin 2030 yılına kadar karbon azaltım standartlarını karşılaması ya da faaliyetlerini tamamen durdurması gerekecek.
Ancak Stanford Üniversitesi’nden Prof. Mark Jacobson ve ekibi tarafından yapılan yeni bir araştırma, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin, karbon yakalama teknolojilerine yatırım yapmaktan çok daha ekonomik ve etkili bir çözüm sunduğunu ortaya koyuyor.
Vietnam hükümeti, 2040 yılına kadar verimsiz kömür santrallerinin tamamını devre dışı bırakmayı ve bundan böyle yeni kömür santrali projelerine onay vermemeyi planlıyor. Bunun yerine, yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin yüzde 29,2 ila yüzde 37,7 aralığında artırılması hedefleniyor.
Uzmanlar, maliyet avantajı ve güvenlik nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarının ana odak olarak kalması gerektiğini belirtirken, Vietnam’ın enerji dönüşüm planı, sekiz yıl boyunca güvenlik ve finansman sorunları nedeniyle ertelenen Ninh Thuan nükleer santral projesinin de 2030 yılına kadar tamamlanmasını içeriyor.
Vietnam’ın enerji dönüşüm çabalarına rağmen, kömürle çalışan santraller hâlâ ülkenin elektrik üretiminde büyük bir yer tutuyor. Vietnam Electricity (EVN) verilerine göre, 2024 yılında ülkenin toplam elektrik üretimi yüzde 9,9 artarak 308,7 milyar kWh’ye ulaşacak. Kömür santralleri ise yüzde 17,7’lik büyüme ile toplam üretimin yaklaşık yarısını karşılamaya devam edecek.
Hükümet, kömürden çıkışı hızlandırmak için dokuz kömür santralini devre dışı bırakmayı, temiz enerji üretim kapasitesini 4.495 MW artırmayı ve iki santralde eş yakma teknolojisine geçerek toplam kurulu gücü 25.632 MW’a çıkarmayı planlıyor.
1 yorum
Youtube kanallarında Vietnam çok geride kalmış bir ilke olarak gösteriliyor? Bunlar bile bu planları yaparken bizim bu yönde bir hedefimiz var mı? bu yazının devamında böyle bir karşılaştırma olsa süper olurdu. Gerçekten taktir ettim ve bizimde olmasını umut ettim.