Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’ne (IEEFA) göre, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesi, küresel demir ve çelik endüstrisinin yeşil dönüşümüne liderlik etme potansiyeline sahip. MENA’nın bu alandaki avantajları, bölgenin gelecekteki küresel pazar payını artırmasını sağlayacak.
MENA, yeşil hidrojen kullanımıyla daha düşük emisyon seviyelerine ulaşabilecek gaz bazlı doğrudan indirgenmiş demir (DRI) üretimi konusunda güçlü bir merkez olarak öne çıkıyor. Bu teknoloji, geleneksel kömür bazlı üretim yöntemlerine kıyasla daha düşük emisyonlar sağlarken, yeşil hidrojen geçişiyle daha büyük emisyon kesintileri hedefliyor.
Bölgenin DRI üretim kapasitesi 2023’te, 2021 yılına göre yüzde 11 artarak küresel üretimin yüzde 45’ini oluşturdu. MENA’nın bu büyümesini destekleyen önemli faktörlerden biri, yüksek kaliteli demir cevheri konsantresi ve peletlerine güvenilir erişim. Ayrıca, bölge düşük maliyetli yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip ve bu da yeşil çelik üretiminde kullanılan yeşil hidrojenin tedarikini destekliyor.
IEEFA’da Küresel Çelik Enerji Finans Analisti Soroush Basirat, MENA’nın bu alandaki rekabetçi avantajlarını vurguluyor: “MENA, yeşil demir ve çelik üretiminde lider olmak için güçlü bir konumda. Bölge, gelişen yeşil çelik pazarında önemli bir rekabet avantajı sağlayacak altyapıya ve yatırımlara sahip.”
Libya, 25 Şubat’ta Bingazi bölgesinde inşa edilecek bir DRI kompleksi ile bölgedeki yeşil demir üretimi stratejisini duyurdu. Bu gelişme, MENA’nın yeşil demir ve çelik üretimi için küresel pazar payını artırma hedefine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
MENA, dünyanın en hızlı büyüyen yenilenebilir enerji pazarlarından biri olarak, yeşil hidrojen üretimi ve dağıtımında da önemli bir merkez haline gelmeye devam ediyor. Güneş ve rüzgâr enerjisi potansiyeliyle desteklenen bu büyüme, bölgenin yeşil demir ve çelik üretiminde liderlik etme fırsatını daha da güçlendiriyor.
Basirat, “Şu anda atılacak doğru adımlar, MENA’nın Avrupa ve Asya gibi önemli pazarlara yeşil demir ve çelik tedarik etmesini sağlayarak bu nesilde bir kez karşılaşılan fırsatları değerlendirmesine imkan tanıyacak” dedi.