Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, ülkenin toplam sera gazı emisyonu bir önceki yıla kıyasla yüzde 6,9 artarak 598,9 milyon ton karbondioksit (CO2) eşdeğerine ulaştı.
Sera gazı salımında en büyük pay, her zamanki gibi enerji sektörüne ait oldu. 2023 yılında enerji kaynaklı emisyonlar toplam emisyonun yüzde 73,8’ini oluşturdu. Bu oran, emisyonların yaklaşık 442,2 milyon tonunu tek başına enerji sektörünün ürettiğini ortaya koyuyor. Enerji kaynaklı emisyonlar, 2022’ye göre yüzde 10,3 oranında artış gösterdi.
Emisyonlardaki artışa rağmen, bazı sektörlerde düşüş de dikkat çekti. Endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı kaynaklı emisyonlar yüzde 1,4 azalarak 70,9 milyon tona geriledi. Atık sektöründeki emisyonlarda da kayda değer bir düşüş yaşandı; yüzde 12,2’lik azalmayla 14,1 milyon tona indi. Tarım sektörünün emisyonları ise yüzde 0,3’lük hafif bir artışla 71,8 milyon tona yükseldi.
Kişi başına düşen sera gazı emisyonu ise 2023’te 7 tona ulaştı. Bu oran, 1990 yılında 4,1 ton ve 2022 yılında 6,6 ton olarak kaydedilmişti. Buna göre, Türkiye’de kişi başına düşen karbon ayak izi yıllar içinde istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor.
Veriler, Türkiye’nin büyüyen enerji talebinin ve sanayileşmenin sera gazı salımlarına yansımasını net biçimde ortaya koyarken, iklim hedeflerine ulaşmak için daha güçlü ve kararlı adımlar gerektiğine işaret ediyor.
1 yorum
Türkiye Paris iklim anlaşmasına imza atmadı mı? Nasıl bu kadar emisyon artıyor? Denetlenmiyor mu ?