AA’dan Ayşe Böcüoğlu Bodur’un aktarımına göre, sektör temsilcileri, ilgili dernekler, bakanlıklar ve akademisyenlerin katkılarıyla şekillendirilen yeni standart, enerji verimliliği alanında önemli bir değişim yaratacak. Daha önce dört bölgeye göre yapılan yalıtım sınıflandırması, güncellenen sistemle altı bölgeye çıkarıldı. Böylece binaların bulunduğu coğrafi bölgeye göre en uygun yalıtım yöntemleri belirlenecek.
Yeni düzenleme, binalarda ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürerek enerji kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlayacak. TSE’nin belirlediği standartlara göre yapılan yalıtım uygulamaları sayesinde enerji faturalarında yüzde 25’e varan tasarruf öngörülüyor.
Bununla birlikte, her yıl yeni inşa edilecek binalarda 2,5 TWh enerji tasarrufu sağlanması planlanıyor. Bu miktar, Atatürk Barajı’nın üç aylık enerji üretimine eşdeğer. Ayrıca karbon salımının yıllık 600 milyon ton azaltılması hedeflenerek çevresel sürdürülebilirliğe önemli bir katkı sunulacak.
Yeni TS 825 standardı, binaların net ısıtma ve soğutma enerji ihtiyacını doğru hesaplamayı, enerji kayıp ve kazançlarını optimize etmeyi amaçlıyor. Böylece enerji tüketimi minimize edilerek bireysel maliyetler azalacak, ülke genelinde enerji verimliliği artacak.
Uzmanlar, bu yeni düzenlemenin enerji ithalatına olan bağımlılığı azaltarak hem ekonomiye hem de çevreye olumlu yansımaları olacağını belirtiyor.
1 yorum
Aslında bunun yıllar önce getirlmesi gerekiyordu. yurt dışında ne kadar hassas olan bir konu. belki ilk yapılırken masraflı ama toplamda her yıl ısınabilmek için daha fazla doğal gaz, daha fazla kömür yada petrol yakılıyor. Umarım yapı denetimciler mi artık kim denetleyecekse özen gösterilmeli.