Black Volta Nehri üzerinde konumlandırılan ve Bui Power Authority (BPA) mühendisleri tarafından geliştirilen 5 MW’lık bu proje, ülkenin temiz enerjiye olan bağlılığını bir kez daha ortaya koyuyor.
Su yüzeyinde yer alan fotovoltaik (PV) paneller sayesinde arazi kullanımını en verimli şekilde değerlendiren santral, aynı zamanda güneş panellerinin performansını da artırıyor. BPA Yenilenebilir Enerji Başkan Yardımcısı Peter Acheampong, santralin faaliyete geçtiğini ve enerji üretiminin başladığını belirterek, projenin daha da genişletileceğini duyurdu.
Acheampong, santralin kapasitesinin 65 megavata çıkarılmasının planlandığını ifade ederek, “BPA olarak, ülkemizin yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
Gana, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjinin toplam enerji üretimindeki payını yüzde 1’den yüzde 10’a yükseltmeyi hedefliyor. Bu çerçevede, BPA 2020 yılında devreye aldığı 50 megavat kapasiteli güneş enerjisi santraliyle bu alanda önemli bir ilerleme kaydetmişti.
Ülkede halihazırda Kaleo (13 MW, Lawra (6,5 MW) ve Navrongo (2,5 MW) olmak üzere toplam 22 MW kapasiteye sahip üç güneş enerjisi santrali daha faaliyet gösteriyor. Tüm bu projelerin toplam maliyetinin 50,8 milyon avro olduğu belirtiliyor.
1 yorum
Neden nehir üzerinde? Afrika sonuçta çok geniş topraklar var neden bunu su üzerinde kuruyorlar? Maliyetler daha fazla artmaz mı? Sonuçta afrikada toprak çok uygun?