Macaristan Elektrik İletim Sistemi Operatörü MAVIR’in verilerine göre, Nisan başı itibarıyla 300 bin 562 adet küçük ölçekli güneş enerjisi santrali faaliyet gösteriyor. Bu santrallerin toplam kurulu gücü 2.733 MW’a ulaştı. Böylece ev tipi güneş enerjisi sistemleri, ülkenin 7.712 MW’lık toplam güneş enerjisi kapasitesinin üçte birinden fazlasını oluşturmuş oldu.
Çoğunluğu tek haneli konutların çatılarına kurulan bu sistemlerin sayısı ve kapasitesi, 2017’den bu yana on kat artış gösterdi. Bu büyümenin ardındaki en büyük etken ise hükümetin hayata geçirdiği Solar Plus programı oldu. Modern güneş enerjisi sistemlerinin kurulumunu teşvik eden bu program kapsamında 21 bini aşkın haneye ortalama 4,1 milyon forint tutarında destek sağlandı. Toplam 87 milyar forintlik bütçenin 34 milyar forintlik kısmı şu ana kadar hak sahiplerine aktarıldı.
Kurulan sistemler arasında 81 MWh’lik enerji depolama kapasitesine sahip, 51 MW’lık güneş panelleri de bulunuyor. Güneş enerjisi santralleri, 2024 yılında dünya genelinde elektrik üretiminin dörtte birini karşılayarak önemli bir başarıya imza attı.
Macar hükümeti, hava koşullarına bağlı yenilenebilir kaynaklardan gelen dalgalı üretimi dengelemek amacıyla modern doğalgaz santrallerinin inşasına da devam ediyor. Ayrıca, endüstriyel ölçekte enerji depolama sistemlerinin yaygınlaştırılması için çeşitli teşvik programları yürürlüğe sokulmuş durumda.
Türkiye’de konut tipi güneş enerjisi sistemlerinin sayısına dair güncel ve net bir veri bulunmamakla birlikte, çeşitli raporlar ve analizler, bu alandaki potansiyelin oldukça yüksek olduğunu gösteriyor.
Ember tarafından 2023 yılında yayımlanan bir analize göre, Türkiye’nin çatı üstü güneş enerjisi potansiyeli en az 120 GW olarak öngörülüyor. Bu potansiyel, ülkenin toplam elektrik tüketiminin yüzde 45’ini karşılayabilecek düzeyde.
Ember’in verilerine göre, 2022 yılında dünyada toplam 239 GW’lık yeni güneş kapasitesi eklenirken bunun yarısına yakını (118 GW) çatılara kuruldu. Dolayısıyla 2022 yılında yeni kurulan çatı üstü güneş santralleri bir önceki yıla göre yüzde 49 artış kaydetmiş durumda. 2022 yılı itibariyle kişi başına düşen güneş kapasitesinde dünya lideri olan Avustralya’da her üç evden birinin çatısında güneş santrali bulunurken Avustralya’nın hemen arkasından gelen Hollanda’da ise güneşten elektrik üretiminin yüzde 40’ı konut çatılarından elde ediliyor. Kişi başına düşen güneş kapasitesinde üçüncü sıradaki Almanya’da ise bugüne dek her yıl kurulan yeni güneş santrallerinin yüzde 60’ından fazlası çatılara kurulmakta olup kimi yıllar bu oran yüzde 80’in üstüne çıkabiliyor. Avrupa Birliği’nde 2022 yılı sonu itibariyle güneş kurulu gücünün yüzde 66’sı çatılarda.