Enerji piyasaları koronavirüsün neden olduğu kargaşadan büyük oranda kurtuldu. Enerji talebinde yaşanan ilk şokun ardından koronavirüsün etkilerinin yavaş yavaş ortadan kalktığını ifade eden Enervis Energy’den Mirko Schlossarczyk’a göre, orta vadeli senaryolar 2023’ten sonraki dönemde de salgından pek etkilenmeyecek.
Çoğu uzmana göre de kömürün baskı altında kalması dışında, enerji piyasalarında yaşanan sıkıntılar tamamen ortadan kalkacak.
Tagesspiegel’in haberine göre, Avrupa Birliği’nin (AB) ticaret sistemindeki emisyon sertifikalarının fiyatı neredeyse kriz öncesi seviyelere döndü.
Aurora Enerji Araştırmaları Danışmanlık Firması’ndan Hanns Koenig’e göre bu durum, AB’deki politika yaklaşımının olumlu bir sonucu ve bu politikalar iklim değişikliği ile mücadele kapsamında devam ediyor.
Kriz nedeniyle iklim değişikliği ile mücadele alanındaki adımların yavaşlatılmasına ve farklı konulara önem verilmesine yönelik ilgili talepler de ortadan kalkmış durumda.
Pek çok gruba göre de korona, iklim değişikliği ile mücadelenin ne kadar önemli olduğunu göstermek açısından “bir uyanma çağrısı” niteliği taşıyor.
Enerji talebi ve toptan satış fiyatları korona öncesi seviyelere yaklaşıyor
Clean Energy Wire’da yer alan bilgilere göre, enerji talebi ve toptan satış fiyatları yavaş da olsa korona öncesi seviyelere yaklaşıyor. Ancak, bir istisna hariç…
Uzmanlara göre doğal gaz fiyatları, yaşanan düşüş sonrası, eski seviyelere dönmedi ve bu durum kömür santralleri için olumsuz sonuçlar ortaya çıkardı.
Schlossarczyk’a göre, azalan elektrik talebi, düşük gaz fiyatları ve emisyon fiyatlarının eski seviyelere dönmesi ile birlikte korona, uzun vadede yalnızca termik santralleri etkilemiş görünüyor.