Almanya’da; güneş, rüzgâr ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payı artmaya devam ediyor ve önümüzdeki yıllarda bu kaynakların kullanımı daha da artacak.
Bloomberg’de yer alan habere göre, Almanya son termik santralini belirlemiş olduğu 2038 yılı hedefinden çok daha önce kapatabilir.
Alman Hükümeti’ne göre, bugün yüzde 40 olan yenilenebilir enerji payının, 2038 yılına kadar yüzde 80’e ulaşacağı tahmin ediliyor.
Çin ve Hindistan’a da örnek olabilir
Almanya’nın belirlediği enerji dönüşümü hedeflerine beklenilen tarihten çok daha önce ulaşabilmesinin, Çin ve Hindistan gibi ülkelere de rol model olabileceği düşünülüyor. Kapatılan termik santrallerdeki işçilere yapılan ödemenin ise 2043 yılına kadar yaklaşık 5 milyar avroya ulaşması bekleniyor.
Yenilenebilir enerji kullanımı Trump’a rağmen artıyor
Amerika Birleşik Devletleri’ nde de Başkan Donald Trump’ın fosil yakıtları desteklemesine rağmen, piyasa verileri yenilenebilir enerji kaynaklarının payının, termik santrallerin payından çok daha fazla olduğunu gösteriyor.
Goldman Sachs Group’dan Michele Della Vigna’a göre, “Sermaye piyasalarının fosil yakıt projeleri fonlarını sınırlaması nedeni ile enerji emtialarının fiyatı nispeten yüksek kalabilir. Bu durum da tüketicileri yenilenebilir enerji kullanımına teşvik edecektir.”