2019 yılında toplam 1,1 GW kapasiteye sahip 160 yeni açık deniz rüzgâr santrali ile elektrik üreten Almanya’da ilk kez, açık deniz rüzgâr santralleri kapasitesi karasal rüzgâr santralleri kapasitesinin üzerine çıktı.
Clean Energy Wire’da yer alan habere göre, Kuzey Denizi ve Baltık Deniz’indeki toplam türbin sayısı yaklaşık bin 500’e ulaştı ve kurulu kapasite 7,5 GW’ın üzerine çıktı.
2020 genişleme hedeflerini planlanandan önce gerçekleştiren Almanya’da, 25 TWh’in üzerinde elektrik üreten açık deniz rüzgâr santralleri brüt güç tüketiminin yaklaşık yüzde 4’ünü karşıladı.
Arz dengesine dikkat edilmeli!
Açık deniz(offshore) rüzgâr santrallerinde son 10 yılda yaşanan bu gelişmeler olumlu olsa da bazı lobi grupları bu yolla ulaşılan elektrik üretiminin miktarı ayarlanmazsa, enerji üretim kapasitesinin arzdan daha fazla olabileceği konusunda uyarıyor.
Karasal rüzgâr santralleri askıya alındı
Karasal santrallerin brüt kapasite genişlemesi 2019’da 276 türbinle yaklaşık 0,9 GW’a ulaştı. Almanya’da planlanan binlerce karasal rüzgâr enerji santrali projesi ise havacılık otoritelerinin düzenleyici engellemeleri ve yeni tesislere itiraz eden protesto grupları nedeni ile askıya alındı.
Alman Enerji ve Su Endüstrileri Birliği (BDEW)’ne göre, 2016 yılından bu yana yeni santrallere verilen izinlerde yüzde 70 düşüş yaşandı.
25 bin kişi istihdam edildi
Stiftung Offshore Windenergie Endüstri Derneği Başkanı Andreas Wagner, 2010 yılında Almanya’ya ait deniz alanlarında sadece 12 açık deniz rüzgâr türbininin olduğunu, kapasitenin 10 yılda yaklaşık 100 kat büyüdüğünü belirtti.
Yıllık 2 GW kapasite genişlemesinin mümkün olduğu açık deniz rüzgâr santralleri ile Almanya’da 2018 yılında 25 bin kişi istihdam edildi ve yaklaşık 9 milyar avroluk gelir elde edildi
Avrupa kapasitesi 450 GW’a çıkabilir
Avrupa Komisyonu’na göre, Avrupa genelinde açık deniz rüzgâr enerjisi kapasitesinin 2050 yılına kadar 450 GW’a ulaşabileceği tahmin ediliyor. Almanya rüzgâr enerjisi derneklerine göre Almanya, yenilenebilir enerji kaynağının artmasında önemli bir role sahip ve sadece Almanya’ya ait deniz alanlarına 50 GW kapasiteli rüzgâr santrali kurulabilir.
İngiltere’nin öngörülebilir gelecekte Avrupa’nın en büyük açık deniz rüzgâr enerjisi piyasasına sahip olması beklense de Alman üreticilerin teknoloji tedariki ile ilgili planları büyümeyi etkileyebilir.