SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Türkiye’de 2030 yılına kadar muhtemel güneş ve rüzgâr enerjisi kapasite kurulumu senaryolarını içeren bir rapor yayımladı.
Çalışmada, karasal (onshore) rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinin kurulumunu destekleyen farklı politika mekanizmalarının üreticilere, tüketicilere, çevreye, ekonomiye ve topluma olan etkileri araştırıldı .
“Türkiye enerji dönüşümünü hızlandırmak için 2020 yılı sonrası düzenleyici politika mekanizması seçenekleri: şebeke ölçeğinde rüzgâr ve güneş enerjisi kapasite kurulumları” başlıklı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji politikalarında, uzun vadeli enerji planlaması yapması öneriliyor.
Düzenleyici çerçevenin belirlenmesi, şebeke entegrasyonu ve yenilikçilik gibi unsurların da dikkate alınması gerektiğinin altını çizen araştırmada, maliyetlerin düşürülmesi, piyasanın öngörülmesi ve proje yatırımlarının zamanında yapılmasının önemi vurgulanıyor.
“Enerji dönüşümü alternatif politika mekanizmaları ile desteklenmeli”
Çalışmada incelenen politika mekanizmalarının Türkiye’nin enerji sektörü dönüşüm politikalarıyla uygun olarak; yerli teşvik, vergi avantajları ve iklim politikaları gibi alternatif mekanizmalarla desteklenmesi öneriliyor.
En düşük katılımcı etkisi YPS’de
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) 2.0, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) İhaleleri ve Yenilenebilir Portföy Standardı (YPS)’nın kWh başına ortaya çıkan katılımcı etkilerinin karşılaştırıldığı araştırmada, en düşük katılımcı etkisinin YPS mekanizmasıyla ortaya çıktığı ön görülüyor.
“Yerli ekipman üretim ve kullanımı proje riskini azaltır”
Kurumsal satın alım anlaşmalarının, diğer düzenleyici politika mekanizmalarını desteklemesini öneren SHURA,
“Destek seviyelerinin TL cinsinden belirlenmesi durumunda ise yerli ekipman üretim ve kullanımı projede ortaya çıkabilecek riskleri azaltabilir.” açıklamasında bulunuyor.
“Kapasite dağılımında farklıklar ortaya çıkabilir”
SHURA’ya göre, ekonomi, çevre ve toplum etkileri açısından karşılaştırılan tüm politika mekanizmalarında kapasite kurulumunun büyüklüğüne bağlı etkiler benzerlik gösteriyor. Ancak farklılıklar, kapasite kurulumlarının dağılımında ortaya çıkıyor.