Avrupa Birliği(AB) tarafından yapılan araştırmaya göre, Avrupa’da kömür bölgelerinin yarısından fazlasında temiz enerjiye geçilerek, madencilik ile sağlanan istihdamdan çok daha fazla iş imkânı oluşturulabilir.
Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi(JRC) tarafından yapılan bu çalışmaya göre, kömür bölgelerinde yenilenebilir enerji teknolojileri ile ilgili oluşturulacak iş imkânları sayesinde 2030 yılına kadar 315 bin, 2050 yılına gelindiğinde ise 460 bin kişi istihdam edilebilir.
En yüksek potansiyel rüzgârda
Rüzgâr, güneş, jeotermal, biyoenerji ve karbon yakalama sistemlerinin incelendiği araştırmada, en yüksek potansiyelin karasal ve açık deniz (offshore) rüzgâr santrallerinde olduğu belirlendi.
Bu bölgelerde rüzgâr enerjisinin maksimum potansiyeli ile AB’nin 2017 kurulu kapasitesinin beş katı enerji elde edilebilir.
“Kömür bölgeleri temiz enerji potansiyeline sahip”
EndsEurope’da yer alan habere göre, şu anda AB kömür endüstrisinde yaklaşık yarım milyon işçi istihdam ediliyor ve bu rakamın önümüzdeki 10 yıl içinde yarıya ineceği tahmin ediliyor. Mevcut kömür madenlerinde çalışan kişilerin üçte ikisinin ise 2030 yılına kadar emekli olması bekleniyor.
Raporun Baş Yazarı Zoi Kapetaki’ye göre, “Kömür bölgelerinin çoğu, onları tek sektörden çok sektörlü bir modele taşıyabilen olağanüstü bir temiz enerji potansiyeline sahip.”
100 milyar avro enerji dönüşümü için kullanılacak
Geçtiğimiz ayın başında Komisyon tarafından yayımlanan Avrupa Yeşil Düzen’in bir parçası olan, “Sadece Dönüşüm Mekanizması” isimli planda, AB’nin karbona bağımlı bölgelerinde enerji dönüşümünün desteklenmesi için 100 milyar avroluk bir hedef belirledi.
AB’deki 42 kömür bölgesinden 28’i yenilenebilir enerji teknolojilerinin kurulması için yüksek bir potansiyele, yedi bölgesin ise orta derece bir potansiyele sahip olduğu tespit edildi.