İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini yüzde 30’a çıkarmayı hedeflediklerini ve bu payda en büyük katkıyı güneş enerjisinin sağlayacağını açıkladı.
Ülkede, 10 yıllık hedef doğrultusunda 23 milyar dolar daha temiz enerji yatırımı yapılması öngörülüyor.
Güneş enerjisi ve enerji depolamaya yatırım yapılıyor
İsrail Hükümeti, enerji bağımsızlığını artırmak amacıyla güneş enerjisi ve enerji depolama sistemlerine yatırım yapıyor.
Enerji Bakanı Yuval Steinitz, “2030’a kadar, şu anda yüzde 17 olan yenilenebilir enerji kapasitesini yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
PV-Magazine’de yer alan habere göre Hükümet bu kapsamda güneş enerjisi kapasitesini 15 GW artıracak.
Enerji talebinin yüzde 80’ı yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacak
Steinitz, önümüzdeki 10 yılda güneş enerjisi ve elektrik depolama tesislerinin, ülkede bugün mevcut olan tüm elektrik üretimine eşit ölçekte olacağını ve 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji talebinin yaklaşık yüzde 80’ini karşılayacağını tahmin ettiklerini söyledi.
İsrail Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu şu anda, fotovoltaik (FV) güneş enerjisi yatırımları için en uygun yerleri ve şebeke kapasiteni belirlemenin yanı sıra, maliyet analizleri de yapıyor.
Steinitz, Nisan ayı sonunda ülke ekonomisini COVID-19 salgınının etkisinden kurtarmak için yeni bir enerji ve su altyapı planı açıklamıştı. Bu strateji, 2 GW’lık güneş enerjisi üretim kapasitesinin uygulanmasını içeriyordu.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) rakamlarına göre, İsrail geçen yılın sonunda 1,19 GW civarında güneş kapasitesine sahipti ve yatırımcılar geçen yıl İsrail’de yaklaşık 120 MW’lık güneş enerjisi tesisi kurdu.
Ülke, büyük ölçekli projeler için ihaleler yoluyla FV güneş enerjisi yatırımlarının yapılmasını ve tarife garantilerini destekliyor.