Düşünce kuruluşu Ember tarafından yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, Avrupa Birliği’nde (AB) 2020’nin ilk yarısında üretilen elektriğin yüzde 40’ının yenilenebilir enerjiden karşılandığı belirtildi.
Aynı dönemde fosil yakıtların oranı ise yüzde 34 oldu ve bunun sonucunda elektrik sektöründen kaynaklı emisyonlarda yüzde 23 düşüş yaşandı.
Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi yüzde 11 arttı
Yenilenebilir enerjiden üretim 2020’nin ilk yarısında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11 arttı. Bu durumun temel nedeni yeni kurulu gücün üretime başlaması ve bu teknolojiler açısından elverişli mevsimsel koşullar sonucunda, güneş ve rüzgârdan elektrik üretimde sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 16 artış yaşanmasıydı.
Avrupa elektriğinin yüzde 21’i güneş ve rüzgârdan
Rapora göre, rüzgâr ve güneş enerjisi daha önce görülmemiş bir pazar payına ulaştı ve Avrupa’daki toplam elektrik üretiminin yüzde 21’i bu kaynaklardan sağlandı.
Ülkeler bazında bakıldığında ise Danimarka yüzde 64, İrlanda yüzde 49 ve Almanya ise yüzde 42 yenilenebilir enerji oranları ile Avrupa genelinin üzerinde rakamlara ulaştı.
Hidroelektik payı yüzde 13
Avrupa’da üretilen elektriğin yüzde 13’ü ise hidroelektrikten karşılanıyor. Bu durum, İskandinavya ve İberya bölgelerinin daha çok yağış alan hava koşulları nedeniyle geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki yüzde 12’lik paya kıyasla artış gösterdi.
2020’nin ilk yarısında Avrupa’nın elektriğinin yüzde 6’sı biyoyakıtlardan elde edildi. Bu miktarın küçük bir bölümü (yüzde 15’ten daha küçük) orman örtüsünün kesilerek santrallerde kömürün ikame edilmesi şeklinde gerçekleşti.
Ember’e göre bu durum, rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakların iklim değişikliğiyle mücadelede sağladığı katkıyı sağlamıyor.
Yenilenebilir kaynaklardaki artış, fosil yakıt talebini azaltıyor
Yenilenebilir kaynaklardaki artış, fosil yakıtların piyasa payının daha da sıkışmasına yol açıyor. COVID-19 krizi nedeniyle elektrik talebinde yaşanan yüzde 7’lik düşüş, fosil yakıt endüstrisinin piyasadaki rekabetçiliğini olumsuz etkiledi.
Bu durum 2020’nin ilk yarısında, geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, fosil yakıt üretiminde yüzde 18’lik düşüşe neden oldu.
En fazla etkilenen kömür oldu
Kömür, elektrik üretimindeki en pahalı kaynak olması sebebiyle, bu durumdan en çok etkilenen kaynak oldu ve üretiminde yüzde 32’lik düşüş yaşandı.
Geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında taş kömürü yüzde 34 azalırken, linyit yüzde 29 düşüş gösterdi.
2020’nin ilk yarısında AB ülkelerinin elektrik üretiminde kömürün payı yüzde 12 oldu. Doğalgazdan elektrik üretiminde ise yüzde 6’lık düşüş yaşandı.
Almanya kömürde yüzde 39’luk düşüş yaşadı
Durumdan en çok etkilenen Alman kömür sektörü oldu. Yüzde 39’luk düşüşle Almanya, kömürden elektrik üretiminde ilk kez Polonya’nın gerisinde kaldı.
Ember Kıdemli Analisti Dave Jones, “Bu durum Avrupa’nın elektrik sektöründe mihenk taşı niteliğinde. Polonya ve Çekya gibi kömürü elektrik üretiminden çıkarmakta zorlanan ülkeler için çıkış yolu hiç olmadığı kadar açık görünüyor. Avrupa Yeşil Düzeni, güneş ve rüzgâr enerjisine yönelik yeni yatırımları artırırken, kapsamı genişletilen Adil Dönüşüm Fonu sayesinde kömürden çıkışı kolaylaştırıyor. Bu da Avrupa’nın elektrik üretiminin kömürden temiz enerjilere geçişini destekliyor.” dedi.