İsveç Linköping Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen molekülün olası uzun vadeli kullanımı ile güneş enerjisinin verimli bir şekilde yakalanması ve daha sonra tüketilmek üzere depolanması amaçlanıyor.
Journal of the American Chemical Society’de (JACS) yayımlanan çalışmayla, güneş enerjisinde yaşanan depolama probleminin ortadan kaldırılması bekleniyor.
Dünyanın güneşten insanların kullanabileceğinden çok daha fazla enerji aldığını ifade eden uzmanlara göre, bu enerji güneş enerjisi tesisleri tarafından yakalanıyor. Ancak havanın güneşli olmadığı durumlarda kullanılmak üzere depolanması da gerekiyor.
Linköping Üniversitesi Fizik Profesörü ve Çalışmanın Lideri Bo Durbeej, “Molekülümüz iki farklı form alabilir; güneş ışığından enerji emebilen bir ana form ve enerji açısından daha zengin olan alternatif form.” dedi.
“Moleküler fotoelektrik anahtar” olarak bilinen bir gruba ait olan molekülün kimyasal yapısı ışık enerjisinden etkileniyor ve molekül iki formunda da farklı elektriksel iletkenliklere sahip.
Yapılan hesaplamalar ile geliştirilen molekülün ihtiyaç duyulan kimyasal reaksiyona girdiği tespit edildi.
Macaristan’daki Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi de bu konuda Durbeej’in ekibine destek sağladı ve teorik tahminleri doğrulayan deneyler yapıldı.
Araştırmacılar şimdi depolanan enerjinin molekülün enerji açısından zengin formundan verimli bir şekilde nasıl serbest kalabileceğini inceleyecek.