Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), Afrika’da önümüzdeki 10 yıl içinde fotovoltaik (FV) güneş enerjisinde büyük bir büyüme olacağını tahmin ediyor.
IRENA’ya göre, 2040 yılına kadar Doğu Afrika’da 83 GW’lık güneş enerjisi potansiyeli oluşturulması mümkün.
Küresel Güneş Konseyi de düzenlediği sanal forumda, güneş enerjisi potansiyelinin Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda nasıl hızlandırılabileceğini ve Afrika’nın FV pazarını değerlendirdi.
SolarPower Europe işbirliğiyle düzenlenen Afrika oturumunda Küresel Güneş Konseyi, FV konusunda işbirliklerinin teşvik edilmesi, en iyi uygulamaların paylaşılması ve yüksek potansiyele sahip gelişmekte olan pazarları uluslararası yatırımcılara tanıtmak amacıyla, Afrika Kıtası’na odaklanıldığını duyurdu.
Küresel Güneş Konseyi Başkanı José Donos, “FV güneş, elektrik üretmenin en ucuz yolu ve özel çözüm olasılıklarıyla birlikte ölçeklendirilebilirlik fırsatı sunuyor. Güneş enerjisi, kıtanın elektrifikasyon sorununu çözebilir.” dedi.
Afrika’nın gelecekteki FV güneş pazarı hedefi olduğunu dile getiren Güney Afrika Fotovoltaik Endüstrisi Birliği’nin Operasyonlardan Sorumlu Başkanı ve Afrika’daki Küresel Güneş Konseyi Koordinatörü Niveshen Govender,
“Her birimizin kendi ülkelerimizde karşılaştığımız politika, siyasi irade, düzenleyici ortamların etkinleştirilmesi, beceri ve kapasite geliştirme, yerelleşme ve sanayileşme ile ilgili sorunlar Afrika’da da var ancak çok sayıda fırsat da bulunuyor.“ dedi.
Mevcut politikalar ışığında 2030 yılında 530 milyon Afrikalının hala elektriğe ulaşamayacağı, bunun da 80 milyon haneye denk geldiği belirtiliyor.
Alliance for Rural Electriffication (ARE) CEO’su David Lecoque, Afrika’da şebekeden bağımsız mini şebeke teknolojilerinin elektriğe erişimin artmasında önemli bir rol oynayacağına dikkat çekti.
Lecoque’ya göre, küresel elektrifikasyon hedeflerine giden yolda merkezi olmayan güneş enerjisinin başarılı bir şekilde benimsenmesini sağlayacak politikalara ihtiyaç var.