Günümüzde giderek daha ucuz hale gelen güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri elektrik piyasasındaki hâkimiyetini artırıyor.
Bloomberg Green’de yayımlanan “Enerjinin Yeni Devleri; Yenilenebilir Enerji Şirketleri” başlıklı makalede, dünyanın en büyük enerji şirketleri arasında gösterilen Enel, Iberdrola, NextEra Energy ve Orsted’nın son durumu ele alındı.
Makaleye göre bu firmalar, şu anda büyük oranda temiz enerji santrallerine öncelik veriyor.
Çin’de de devlet tarafından yönetilen en büyük enerji şirketleri yenilenebilir enerjiye yönelirken, 2017 yılında devlete ait iki dev birleştirilerek China Energy kuruldu.
BloombergNEF’e göre şirket 40 GW’lık yenilenebilir enerji üretim kapasitesine sahip ve bu kapasite Avrupalı ve Amerikalı büyük şirketlerin hepsini geçmiş durumda.
Avrupa’nın en büyük temiz enerji devlerinden farklı olarak China Energy, neredeyse tamamen kendi iç pazarına odaklanıyor.
Dünyanın diğer büyük yenilenebilir enerji oyuncuları arasında portföyünde 7900 MW’lık hidroelektrik ve 4700 MW’lık rüzgâr enerjisi kapasitesini bulunan Brookfield Renewable Partners ile yenilenebilir enerji ve depolama teknolojilerine 2022 yılına kadar 5 milyar avro yatırım yapmayı planlayan RWE AG yer alıyor.
Emisyon azaltım hedeflerine ulaşılması için güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynakları, iklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerinden kaçınmak için sahip olduğumuz tek şans olarak gösteriliyor.
Uzmanlara göre, önümüzdeki 30 yıl içinde bunun gerçekleşmesi için tahmini olarak 11 trilyon dolarlık yenilenebilir enerji yatırımı gerekli ve yatırımcılar da bu yönde adım atmak istiyor.
Çok uluslu bir ABD yatırım bankası olan Goldman Sachs’ın yenilenebilir enerjiyi ilk kez petrol ve doğalgaz sondajının önüne koyması, bu anlamda önemli bir adım olarak gösteriliyor.
Tüm bu adımların elektrikli araçlar ve binalardaki ısınmanın elektrifikasyonu için atılan adımlarla birlikte ilerlemesi bekleniyor.
New York merkezli bir yatırım fonu olan Energy Impact Partners’ın Genel Müdürü Shayle Kann, “Uzun vadede elektrik, diğer enerji kaynaklarından pazar payını alacak.” diyor.
Temiz enerji devleri, fosil yakıt devlerini geride bıraktı
Dünyanın en büyük şirketlerinden Florida merkezli NextEra Energy, Ekim ayı başlarında piyasa değeri açısından Exxon Mobil Corp.’u geride bıraktı. Yine Enel, Iberdrola ve Orsted de şu anda benzer petrol şirketlerinden daha değerli olarak gösteriliyor.
Temiz enerji ve petrol şirketlerinin pazar payları
Kaynak: Bloomberg
Beş yıl önce temiz enerji gelişmekte olan bir pazarın küçük bir dilimini oluşturan bir alan olarak görülüyordu. Bugün ise emeklilik fonları ve sigortacıların büyük güneş ve rüzgâr santralleri portföyüne sahip olmak için rekabet ettiği kadar güvenli bir hale geldi.
En büyük şirketlerin kurulu kapasitesi 2010’dan bu yana yüzde 207 arttı
Kaynak: BloombergNEF
Şirketlerin güneş ve rüzgâr enerjisinden ürettikleri elektrik miktarını iki kattan fazla artırmasıyla birlikte, son 10 yılda küresel temiz enerji tüketimi de arttı.
Temiz enerjinin ticari olarak kârlı olmadığı zamanlarda sağlanan hükümet sübvansiyonları sayesinde sektöre ilk giren şirketler önemli oyuncular haline geldi.
BloombergNEF’e göre, rüzgâr ve güneş enerjisi küresel olarak elektriğin yaklaşık yüzde 9’unu tedarik ediyor ve bu payın yüzyılın ortalarında yüzde 56’ya yükselmesi bekleniyor.
Dünyanın en büyük enerji şirketlerinin çoğu yatırımlarına fosil yakıtlarla başladı. Ancak şu anda bu firmalar, en kirli fosil yakıt olarak gösterilen kömürü aşamalı olarak kaldırdı veya bunu yakın gelecekte tamamlamayı planlıyor.
Bunun yanı sıra çok sayıda firma 2050 yılına kadar sıfır karbon olmayı da taahhüt etti.
Şu anda Avrupa’nın en büyük kamu hizmeti olarak gösterilen Enel, daha çevreci politikalarla kıtanın dışına doğru hızla genişliyor.
Şirketin 87 GW’lık kurulu kapasitesinin yaklaşık yüzde 40’ı hala kömür, petrol ve doğalgazdan oluşuyor, ancak İtalyan şirket 2022’de kömür üretimini yüzde 74 azaltmayı, 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini iki katından fazla artırmayı planlıyor.
Rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesinin büyük bir kısmının Çin’deki devlete ait enerji şirketlerinin olması bekleniyor. Ancak Wood Mackenzie Analisti Tom Heggarty’a göre, dünya genelinde tüm coğrafyalarda temiz enerji devleri güçlenmeye devam edecek.
Enel ve Iberdrola, Latin Amerika, Kuzey Amerika ve Avustralya’da artan varlıkları ile büyüyen firmalar arasında yer aldı.
Açık deniz rüzgâr enerjisi, en çok tartışılan sektörlerden biri haline geldi. Danimarka’daki Orsted gibi dev temiz enerji firmaları, Avrupa’yı çevreleyen sularda gökdelenler kadar yüksek rüzgâr türbinleri kurmak için yarış içine girdi.
Firma kendisini ABD’de, Güney Kore’de ve Japonya dâhil Asya’nın bazı bölgelerinde konumlandırıyor.
Orsted Açıkdeniz Rüzgâr Enerjisi CEO’su Martin Neubert, “Bir endüstri yaratmak 30 yılımızı aldı. Şimdi bunu çok daha kısa bir sürede iki veya dört katına çıkarmak istiyoruz.” diyor.
Yenilenebilir enerjinin şebekedeki gücü arttı
Almanya veya İngiltere gibi bazı ülkelerde, yenilenebilir enerji hâlihazırda talebin önemli bir yüzdesini karşılıyor. Bu yılki koronavirüs kilitlenmeleri sırasında, elektrik talebindeki düşüş Almanya’daki fosil yakıt santrallerinin kapanmasına yol açtı. Bu da, 20 Nisan’da yenilenebilir enerjinin şebekedeki gücün dörtte üçünden fazlasını oluşturmasıyla sonuçlandı.
Iberdrola, bu yılın başlarında Infigen Energy’yi satın aldı ve şu anda ülkede 800 MW’ın üzerinde güneş, rüzgâr ve batarya gücüne sahip ve 453 MW’ın üzerindeki kapasite ise inşa halinde.
Iberdrola CEO’su Ignacio Sanchez Galan, “20 yıldır enerji devriminin öncüleriyiz. O zaman kimse elektriğin temiz kaynaklarla üretilebileceğine inanmıyordu. Herkes, kömürün yüzyıllarca kalacağını, petrol ve doğalgaza kesinlikle ihtiyaç duyulduğunu ve temiz kaynaklarla elektrik üretip üretemeyeceğimizi düşünüyordu.” diyor.
1 yorum
Makalede bahsedilen konular sık-sık tekrara maruz kalmış.