Orta Doğu’da düşük petrol fiyatları nedeniyle devletler bütçelerini düzeltmeye odaklandı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının büyümesinde bir yıllık bir gecikme yaşandı.
Ancak uzmanlara göre bu durum 2021 yılında değişecek ve Orta Doğu’da yenilenebilir enerji kaynaklarının payı giderek artacak.
Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, bu yıl yalnızca 1,86 GW’lık yenilenebilir enerji kaynağı ekledi. 2021’de ise bölgede 4,12 GW’lık bir kapasite artışı olması bekleniyor.
IEA’ya göre, Dubai, Umman ve Katar’da önümüzdeki yıl devreye girmesi planlanan projelerle birlikte fotovoltaik (FV) güneş enerjisi bu alandaki büyümeye öncülük edecek.
S&P Global’in yaptığı analize göre, bu yılın başlarında Orta Doğu’da kamu hizmeti ölçeğinde 7 GW olan FV güneş projeleri yaklaşık 8 GW’a, rüzgâr projeleri ise 1,5 GW’tan 1,8 GW’a yükseldi.
IEA Kasım ayı raporuna göre, hidrokarbon ihraç eden bazı ülkeler, bu yıl dikkatlerini yenilenebilir kaynaklardan düşük petrol fiyatlarının devlet bütçeleri üzerindeki etkisini en aza indirmeye kaydırdı.
Kuveyt 1,5 GW’lık Al-Dabdaba ihalesini iptal etti. Suudi Arabistan ise koronavirüs salgını nedeniyle proje sürelerini uzattı.
S&P Global Platts Analytics‘in hidrojen projesi veritabanına göre, Orta Doğu ve Afrika’da önümüzdeki beş yıl içinde devreye girecek çok sayıda yeşil hidrojen projesi var.
Suudi Arabistan’daki devasa yenilenebilir amonyak projesinin yanı sıra, Umman’ın Sohar Limanı da büyük ölçekli bir yenilenebilir hidrojen projesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
FGE Orta Doğu Petrol Piyasası Analisti Audrey Dubois-Hebert’e göre, Orta Doğu’da yenilenebilir enerjide yaşanan gecikmeler stratejik değil finansal nedenlerle yaşandı.
IEA’ya göre, Orta Doğu’da piyasaya yeni girenlerin önündeki engeller; maliyeti yansıtan tarifelerin olmaması, uzun prosedürler, gecikmiş ve yeniden planlanan teklif talepleri ve uzun uygulama prosedürleri oldu.
Bu sorunların ortadan kaldırılmasıyla büyümenin tahmin edilenden yüzde 75 daha yüksek olabileceği öngörülüyor.
IEA Analisti Yasmina Abdelilah’a göre, Fas, Mısır ve Ürdün gibi ülkelerde yenilenebilir büyümenin ana itici gücü, ithal yakıtlara olan bağımlılığın azaltılması ve fiyat dalgalanmalarından kurtulmak olacak.