Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından dijital formatta düzenlenen Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi TÜREK@home’un ‘Küresel Görünüm: Yenilikler ve Fırsatlar’ adlı ikinci oturumu, 27 Ocak tarihinde gerçekleştirildi.
WindEurope CEO’su Giles Dickson’ın yönettiği oturuma, Nordex Acciona Windpower CEO’su Jose Luis Blanco Dieguez, Siemens Gamesa Renewable Energy Onshore CEO’su Lars Bondo Krogsgaard, Vestas MENA, MED, LATAM, MENA Başkanı Javier Rodriguez Diez, GE MENAT CEO’su Dr. Manar AI Moonef ve Enercon GmbH İş Geliştirme Başkanı Dr. Marcus Orlowski katıldı.
Türkiye en kilit pazarlardan biri
Türkiye’nin en kilit pazarlardan biri olduğunu belirten beş büyük şirketin CEO’suna göre, orta ve uzun vadede en önemli konu yatırım yapmak ve proje geliştirme kararlarında belirleyici olan öngörülebilirlik.
GE Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Bölge CEO’su Manar Al Moneef, “Türkiye bizim için çok önemli bir pazar ve sektör de bizi burada yatırım yapmamız için ikna edebilecek güce sahip olduğunu gösterdi. ” dedi.
Al Moneef’a göre, önümüzdeki beş yılı içinde netleştirilmiş bir proje takvimine ihtiyaç var.
Düzenleyicilerin hem üreticiler hem de kullanıcılar için uçtan uca değer yaratımına önem vermesi gerektiğinin altını çizen Nordex Acciona Windpower CEO’su Jose Luis Blanco Dieguez’e göre, proje finansmanı konusunda Exim kredilerinin değerlendirmeye alınabilir ve bu adım proje yapım maliyetlerini azaltabilir.
Yeni mekanizmada kur konusundaki bir soruyu yanıtlayan Enercon GmbH İş Geliştirme Başkanı Dr. Marcus Orlowski, “Böyle bir mekanizmada hangi para birimi olması gerektiği konusu zor bir soru. Bizim için dolar ya da avro olabilir veya TL tarife ile bunlar arasında bir bağlantı kurulabilir. Bunun sadece imalatçılar açısından değil bankalar ve proje geliştiricileri açısından da iyi olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Rüzgâr yatırımlarının gerçekleştirilmesinde izin süreçlerine dair değerlendirmesi sorulan Vestas MENA, MED, LATAM, MENA Başkanı Javier Rodriguez Diez de proje gerçekleşmelerinin artırılması için kurumlar arasında esneklik, koordinasyon, eşgüdüm ve hıza ihtiyaç duyulduğunu belirterek “Aksi durumda gerçekten büyük hayal kırıklıkları yaşanabiliyor.” ifadesini kullandı.
“Onaylar tek bir otoriteden verilmeli”
Türkiye’de türbin değiştirmenin artık nispeten daha kolay olduğunu belirten Siemens Gamesa Renewable Energy Onshore CEO’su Lars Bondo Krogsgaard ise “Hala izin için başvurulması gereken çok fazla kurum var. Bunların hepsinin bir araya gelmesi ve toplu onayını vermesi gerekiyor. Bizim önerimiz bu süreci hızlandırmak adına onayların tek bir otoriteden verilmesi yönünde.” dedi.
“Yönetmeliklere paralel kapsamlı bir ülke stratejisi uygulanmalı”
Türk rüzgâr sektörünün iddialı hedefleri olduğunu dile getiren Krogsgaard, “Tam bir kapsama isteniyorsa, şebekenin doğuya doğru genişlemesi gerekli” derken, “Türkiye çok büyük bir ülke ve potansiyeli de çok büyük” diyen Nordex Acciona Windpower CEO’su Jose Luis Blanco Dieguez, “Sektörü geliştirebilmek adına şebekelerin de doğru hızda evrilmesi gerekiyor. Kısa vadede sorun görünmüyor olabilir ama orta vadeli planlamalarda bu sorun olabilir. Yönetmeliklere paralel kapsamlı bir ülke stratejisi uygulanmalı.” uyarısında bulundu.
Oturumda Türkiye rüzgâr sektöründe yerli tedarik zincirinin rekabetçilik konusu da detaylı olarak ele alındı.
Tüm şirket yöneticileri Türkiye’de özellikle kanat, kule ve jeneratör konusunda yerli üretim yaptıklarını ve özellikle kalite açısından rekabetçi olunması üzerinde çalıştıklarını belirtirken, maliyetlerle ilgili atılması gereken adımlar olduğunu hatırlattı.
Rekabetçi olabilmek için kalite ve maliyet konusunun bir arada ele alınması gerektiğini belirten Vestas MENA, MED, LATAM, MENA Başkanı Javier Rodriguez Diez, sürekli Ar-Ge yatırımları ve sağlam ve istikrarlı bir yerel pazar sayesinde kalıcı üretimin sağlanabileceğine vurgu yaptı.
TÜREK@home tüm yıl boyunca devam edecek
Daha evvel her yıl fiziksel ortamda yapılan Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi (TÜREK), salgın önlemleri dolayısıyla “TÜREK@home” adı ve “Rüzgar Bize Yeter” mottosuyla çevrimiçi olarak gerçekleştiriliyor.
Her iki ayda bir düzenlenecek olan toplam beş panel ile rüzgâr enerjisi sektörü için önem arz eden tüm konular, kamu ve özel sektörden önde gelen konuklarla birlikte ele alınacak.
Paneller ve sanal fuar, www.turek.org.tr adresinden ve TÜREB’in YouTube kanalı üzerinden de canlı olarak yayınlanacak.