Pandemi nedeni ile yaşanan zorluklara rağmen 2020 yılında rüzgâr endüstrisinde 93 GW’lık bir kapasite artışı yaşandı.
Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi’nin (GWEC) Küresel Rüzgâr Enerjisi 2021 Raporu’nda, 2020’de rüzgâr enerjisinde yüzde 53’lük muhteşem bir büyüme oranına vurgu yapılıyor.
Bu gelişmeye rağmen GWEC, 2050 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşılması için büyümenin önümüzdeki 10 yıl içinde üç katına çıkması gerektiğine inanıyor.
Forbes’in haberine göre, günümüzde toplam küresel rüzgâr enerjisi kapasitesi 743 GW’a çıkmış durumda ve bu yılda 1,1 milyar ton CO2 azaltımı anlamına geliyor.
Uluslararası Enerji Ajansı ve Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın geliştirdiği senaryolara göre, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden kaçınmak için dünyanın her yıl minimum 180 GW yeni rüzgâr enerjisi santrali kurması gerekiyor.
GWEC CEO’su Ben Backwell’e göre, küresel ısınmayı 2 °C’nin çok altında sınırlandırmak için 2025’e kadar her yıl en az 180 GW yeni kapasite kurulması gerekiyor.
Dünyanın en büyük endüstrilerinden bazıları geçen yıl önemli net sıfır taahhütlerinde bulundu. Uzmanlara göre bu hedeflerin gerçekleşmesi rüzgâr enerjisi dağıtımını hızlandırmaktan geçiyor.
Küresel rüzgâr enerjisi piyasası, son 10 yılda neredeyse dört katına çıktı ve dünya çapında maliyet açısından en rekabetçi ve dayanıklı enerji kaynaklarından biri haline geldi.
2020’deki büyüme, yeni kurulumların yüzde 75’ini birlikte kuran ve dünyanın toplam rüzgâr enerjisi kapasitesinin yarısından fazlasını oluşturan Çin ve ABD’de sayesinde yaşandı.
Açık deniz rüzgâr enerjisi maliyetleri, tedarik zinciri verimliliği ve yerelleşmenin artmasıyla düşmeye devam ediyor. Maliyelerdeki bu azalmanın net sıfıra ulaşma politikalarıyla birleşmesiyle büyümenin daha da hızlanması bekleniyor.