Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye’de 2009’dan bu yana özel sektör ağırlıklı olmak üzere 13 milyar avrodan fazla yatırıma destek verdi. Bu tutarın 6 milyar avrodan fazlası sürdürülebilir enerji, enerji ve kaynak verimliliği ile çevre alanlarına ayrıldı.
EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso ve heyetiyle video konferans yöntemiyle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez Türkiye’nin, EBRD’nin en geniş faaliyet gösterdiği ülkelerden biri olduğunu söyledi.
EBRD’nin toplam 4 bin 300 MW’lık yenilenebilir enerji kapasitesinin hayata geçmesine katkı sağladığına dikkat çeken Dönmez’e göre, hidrojen, karbon yakalama ve temiz yanma, enerji depolama ve dijital altyapıların geliştirilmesinde de EBRD’nin finansman desteğinin rolü önemli.
Bakanlık, EBRD ile iş birliği içinde hazırlanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 55 eylemi planlandı.
Bakan Dönmez, “Gerek bu alanlarda gerekse AB Yeşil Mutabakatı ile uyum içerisinde geliştireceğimiz yeni AB katkılı mali iş birliği programlarıyla ülkemiz enerji sektöründeki EBRD finansmanının artarak devam etmesini arzu ediyoruz. Bunun için AB Mali Yardımları IPA’nın 2021-2027 yıllarını kapsayan üçüncü döneminde, Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Fonu çerçevesinde, Bakanlığımız tarafından EBRD ile iş birliği içinde AB hibesi katkılı kredi programları geliştirilmesini planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Hidrojenle ilgili Ar-Ge çalışmaları devam ediyor
AB Yeşil Mutabakatı çerçevesinde önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Dönmez, “Yeni kurduğumuz Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ile gerek hidrojen gerekse bor kaynaklarının bir enerji kaynağı taşıyıcısı ve enerji verimliliği aracı olarak değerlendirilmesine ilişkin Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz.
Bilhassa, batarya depolamasında kullanmak üzere kullanılan lityumun bordan üretilmesine yönelik Ar-Ge çalışmalarımızı tamamladık, üretim aşamasına geçiyoruz. Bu minvalde, EBRD ile TENMAK arasında hidrojen kullanımına yönelik bir tekno-ekonomik ve düzenleyici yapılabilirlik çalışması gerçekleştirilecektir. Burada yapılacak çalışma, gerek kurumlarımız gerekse özel sektörün katılımıyla bir hidrojen yol haritası oluşturulması yönündeki çalışmalarımıza katkı sağlayacaktır.” dedi.