Toyota Motor, elektrikli ve hibrit araçlarda kullanılan eski bataryaları, yenilenebilir enerji için güç depolama sistemine dönüştürmek amacıyla yeni bir projeye imza atacak.
Jera firması ile ortak hazırlanacak bu yeni depolama sistemi, bir lityum iyon pil ve bir nikel-metal hidrit pilden oluşacak.
İki şirketin amacı, farklı türdeki pilleri birleştirerek akümülatörlerin daha verimli çalışmasını sağlayacak yeni bir teknoloji oluşturmak.
Nikei Assia’nın haberine göre, Toyota ve Jera, bu yılın sonuna kadar bu depolama pilini geliştirmeyi hedefliyor.
Ardından, 2022 yılında şirketler, pratik kullanımda teknik doğrulama yapabilmeleri için depolamayı elektrik şebekesine bağlamayı amaçlıyor.
Sistemin esas olarak güneş, rüzgâr ve diğer yenilenebilir kaynakları kullanan enerji santralleri tarafından üretilen elektriği depolamak için kullanılması bekleniyor.
Bu tür santrallerin ürettiği elektrik miktarı, hava durumuna bağlı olarak değiştiği için, geliştirilecek depolama sistemiyle, değişen arz ve talep seviyelerine göre elektriğin esnek bir şekilde depolanması ve tedarik edilmesi hedefleniyor.
Japonya’daki otomobil endüstrisi derneklerine göre, 2020 yılında ülkedeki elektrikli araçların sayısı 117 bin, hibrit araçların sayısı ise 9,28 milyon oldu.
En büyük hibrit araç üreticilerinden biri olan Toyota, hedeflediği yeni teknolojiyi geliştirmeyi başarırsa, bataraya geri dönüşümüne yönelik ivmeyi artırmış olacak.
2025 yılından sonra kullanılmış bataryaların sayısının artması bekleniyor ve bu bataryaların geri dönüşüme kazandırılmasıyla akülerin üretim maliyetinin düşürülmesi öngörülüyor.
Japonya’daki yenilenebilir enerji pazarının genişlemesine de yardımcı olacağı düşünülen projeyle, eski bataryaların imha edilmesi nedeniyle ortaya çıkan emisyonlar da ortadan kalkmış olacak.
Otomotiv endüstrisinde, Nissan Motor ve Çini BYD de kullanılmış elektrikli araç akülerini dönüştürmek için çalışıyor.