Avustralya ve Japonya sivil toplum kuruluşları (STK) Japonya Hükümeti’nin, Avustralya’dan yaptığı kömür ithalatını sona erdirmesi için ortak bir çağrı yayımladı.
Avustralya’nın Japonya’ya tedarik ettiği kömürün çevresel etkilerine ilişkin yeni bir değerlendirme yapan çevre ve araştırma grupları, devam eden kömür satın alımının sürdürülemez olduğunu savundu.
Renew Economy’nin haberine göre Japonya, hem elektrik üretimi hem de imalat endüstrileri için kullandığı kömürün büyük çoğunluğunu Avustralya’dan ithal ediyor ve Avustralya, Japonya’nın toplam kömür tüketiminin yaklaşık yüzde 60’ını karşılıyor.
Yapılan araştırma raporuna göre, Avustralya’nın Japonya’ya ihraç ettiği kömür yaklaşık 490 milyon ton sera gazı emisyonuna sebep oluyor.
Değerlendirmeye göre, Avustralya’nın en büyük kömür madeni yatırımlarının çoğu büyük Japon şirketlerine ait ve bu şirketler genellikle hassas çevresel alanlara zarar veren projelere imza atıyor.
Yayımlanan çağrıda, “Japon şirketleri, kömürü satın almanın yanı sıra, ülkedeki en tartışmalı madenlerden bazıları da dâhil olmak üzere Avustralya’daki birçok kömür madeninde hisseye sahip.” deniliyor.
Rapora göre, bu şirketlerden bazıları kömürden uzaklaşmak istemiyor ve daha fazla kömür kullanımı için yeni yollar arıyor.
Avustralya Koruma Vakfı’ndan Gavan McFadzean, “Bu rapor, Avustralya’nın Japonya ile olan kömür ticaretinin koala habitatları, su kaynakları, insan sağlığı ve kırsal topluluklar üzerindeki gerçek maliyetlerini aydınlatıyor.” dedi.
Japonya, 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı ve emisyonları 2013 seviyelerinin en az yüzde 46’sı oranında azaltma hedefini benimseyerek kömür tüketimini azaltmayı taahhüt etti.
Japonya’nın en büyük elektrik üreticisi JERA, geçen yıl verimsiz kömür santrallerini kapatacağını ve bunların yerine yenilenebilir enerji projelerini getireceğini duyurdu.
Yeni rapor aracılığıyla, çevre ve araştırma grupları, hem Avustralya hem de Japonya’ya iki ülke arasındaki kömür ticaretini 2030 yılına kadar aşamalı olarak durdurmaları için ortak bir çağrı yayınladı.
Raporda, “İklim değişikliğini ele almak, Avustralya biyoçeşitliliğini ve su kaynaklarını korumak ve Japonya ve Avustralya’da hava kalitesini ve insan sağlığını iyileştirmek için Avustralya kömür ihracatının ve Japon kömür tüketiminin aşamalı olarak durdurulması gerekiyor.” ifadelerine yer veriliyor
Araştırmacılara göre, “2030 yılına kadar kömür enerjisini aşamalı olarak durdurma hedefi, yalnızca Japonya’nın sürdürülebilir enerji dönüşümü ve iklim koruması için değil, aynı zamanda Avustralya’nın temiz ve güvenli geleceği için de kaçınılmaz. Çok sayıda araştırma programı, bunun ekonomilerde veya enerji sistemlerinde büyük bir aksama olmadan gerçekleştirilebileceğini gösteriyor.”