Dünya genelinde uzun vadeli yenilenebilir enerji garantili satın alma fiyatlarının ihalelerle belirlenmesi giderek yaygınlaşıyor.
Yıllık 80 GW’a yaklaşan ihale hacminde, Çin, Hindistan ve Türkiye’nin de içinde yer aldığı Avrupa bölgesi başı çekiyor.
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından sunulan bilgilere göre, 2010 yılından bu yana hızla azalan yenilenebilir enerji seviyelendirilmiş enerji maliyetleri (LCOE), ihalelerde teklif edilen fiyatların da düşmesine olanak sağladı.
Fotovoltaik (FV) güneş santrallerinde seviyelendirilmiş enerji maliyeti 2010-2019 döneminde yüzde 82 düşerken, ihalelerde oluşan fiyatlar maliyetlerin ortalama yüzde 20 altında seyretti.
SHURA’ya göre, dünyada ihalelerde oluşan fiyatların 2020 ve 2021 yıllarında da azalması üretim maliyetlerindeki iyileşme beklentisinin sürdüğünü gösteriyor.
Türkiye’de 2021 Nisan ve Mayıs aylarında yapılan toplam 1000 MW büyüklüğündeki 74 adet mini YEKA FV güneş ihalesinde oluşan ağırlıklı ortalama fiyat dünya ortalamasının yaklaşık yüzde 35 altında.
Mini YEKA ihaleleri Türkiye’de de güneş enerjisine yoğun yatırımcı ilgisi olduğunu ve fiyatların rekabetçi hale geldiğini gösteriyor.
İhalelerde oluşan düşük fiyatların ise yatırımların geri dönüş süresini uzatarak, kurulumların zamana yayılmasına neden olabileceği belirtiliyor.
Kaynak: SHURA