Küresel Rüzgâr Enerjisi Koalisyonu (GWEC) üyelerini temsil eden 25 CEO, G20 ülkelerinin enerji dönüşümünde bir miktar ilerleme kaydetmesine rağmen, bu ülkelerin mevcut net sıfır taahhütlerinin iklim değişikliğinin kötü etkilerinden kaçınmak için yeterli olmadığını belirtti.
GWEC’e göre, şu anda rüzgâr enerjisi de dâhil yenilenebilir enerji alanındaki uluslararası gelişmeler, iklim hedeflerine ulaşmak için gereken yörüngenin çok gerisinde kalıyor ve bu da enerji politikalarını iyileştirmek için acil eyleme geçilmesini gerektiriyor.
G20 üyesi ülkeler, küresel karbon emisyonlarının yüzde 80’inden fazlasını temsil ediyor.
Bu ülkelerin, dünyanın enerji sistemini dönüştürmek için önemli bir güce sahip olduğunu belirten GWEC CEO’su Ben Backwell, “Paris Anlaşması hedeflerine ulaşılması için rüzgâr enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji hedeflerinin artırılması gerekiyor.” dedi.
G20 ülkelerine gönderilen çağrı mektubu Vestas, Siemens Gamesa, Ørsted, SSE, RWE ve Mainstream dâhil olmak üzere dünyanın en büyük rüzgâr enerjisi şirketlerinin liderleri ile İngiltere, Avrupa, Brezilya, Çin, Meksika, Güney Doğu Asya ve Güney Afrika gibi önemli coğrafyalardaki dernekler tarafından imzalandı.
İmzacılar, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan 2050 yılı net sıfır hedefi yol haritasına da dikkat çekti. Bu yol haritasına göre, net sıfır hedefine ulaşılması için 2030 yılına kadar 390 GW’lık rüzgâr enerjisi kapasitesi gerekiyor.
GWEC COP26 Direktörü Rebecca Williams’a göre, dünyadaki rüzgâr enerjisi kurulumlarının mevcut hızı ile ilgili tahminler, 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için gereken rüzgâr enerjisi kapasitesinin yarısından daha azını kuracağımızı gösteriyor.
G20 ülkelerine yapılan çağrı mektubunda öne çıkan konu başlıkları şu şekilde:
- Ulusal düzeyde rüzgâr enerjisi hedeflerini yükseltmek,
- Yenilenebilir enerjinin tedariki ve dağıtımı için etkili politika ve düzenleyici çerçevelerin uygulanması,
- Şebekeler ve iletim ağı dâhil olmak üzere temiz enerji altyapısının hızlı bir şekilde oluşturulmasının taahhüt edilmesi,
- Etkili ve güvenilir karbon fiyatlandırma mekanizmaları üzerinde anlaşmaya varılması,
- Net 1,5°C uyumlu ulusal ve bölgesel finans akışının sağlanması,
- Net sıfır ekonomiye geçişle uyumlu ve kapsayıcı politikalar geliştirilmesi.