Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), yayımladığı son raporunda küresel ısınmayı 1.5°C veya 2°C’lik sınırda tutmak için hızlı emisyon kesintilerinin gerekli olduğunu açıkladı.
Uzmanlara göre iklim değişikliğiyle mücadelede atılacak en önemli adım, karbon fiyatlandırmasını enerji dönüşümü ve iklim değişikliğiyle mücadelenin merkezine konulması.
Tagesspiegel’in haberine göre, IPCC’nin küresel ısınmaya ilişkin uyarıları bu durumun insanlardan kaynaklandığını ortaya koyuyor ve bu durumun çözümü için ülkelere önemli görevler düşüyor.
Süddeutsche Zeitung Gazetesi yazarı Michael Bauchmüller da kaleme aldığı yazısında, kömür kullanımından uzaklaşılması ve ülkelerin iklim fonlarını daha verimli kullanması çağrısında bulunuyor.
“Rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı da büyüyerek devam etmeli”
Konuyla ilgili AA’ya açıklamada bulunan ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Yücel, küresel ısınmanın 2100 yılı sonrasında da süreceğini belirterek, yaz aylarında görülecek ısınma miktarının orta ve kötümser senaryolara göre Batı Akdeniz, iç Ege ve güney bölgelerde 80 yıl içinde 3,5 – 6,5 derece arasında değişim göstererek rekor seviyelere ulaşacağını bildirdi.
Yücel, “Bugün yaşadığımız iklim değişikliği, yakın gelecekte bile durağan koşulların olası olmadığını ortaya koymaktadır ve bu etkiyi hafife almak, çok sayıda hidrolojik sistemin gerekli hizmetleri optimum düzeyde sunma kapasitesinde bir azalmaya neden olacaktır. Genel olarak, politika yapıcılar, Türkiye’de konut ve sanayi yerleşimlerinin yüksek olduğu kıyı bölgelerinin gelecekte aşırı yağış olaylarını yoğunlaştıracağını ve hidrolojik sistemlerin iklim değişikliğine bağlı aşırı yağış olaylarına karşı mevcut kırılganlığının daha da kötüleşeceğini dikkate almalıdır.
Ayrıca, iklim değişikliğine uyum ile beraber eş güdümlü olarak azaltım stratejilerinin de dikkate alınmasıyla mevcut kaynaklar verimli bir şekilde transfer edilebilecek, sosyal ve ekonomik sonuçları daha iyi yönetilebilecektir. Mevcutta devam eden rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı da büyüyerek devam etmelidir. ” dedi.