South China Morning Post‘un aktardığına göre, uzaydan dünyaya güçlü bir güneş enerjisi ışını göndermek için bir yörünge istasyonu kullanılacak.
Güneybatı Çin’deki Chongqing şehrinde gerçekleştirilecek testler sonrası, 2030 yılına kadar uzayda 1 MW’lık devasa bir güneş enerjisi santrali inşa edilmesi planlanıyor.
15,4 milyon dolarlık test merkezi bu yıl hazır olacak
Bu yılın sonuna kadar, inşaatının tamamlanması planlanan test merkezinin kurulum maliyetinin 15,4 milyon doları bulması bekleniyor.
Uzayda bir güneş enerjisi santrali kurulması fikri bilim insanları tarafından, ilk olarak 1960’lı yıllarda önerildi.
36 bin km (22.400 mil) yükseklikten başlayarak kurulacak sabit güneş paneli istasyonunun dünyanın gölgesinden kaçınabileceği ve günün 24 saati doğrudan güneş ışığı alabileceği belirtiliyor.
Teknoloji, hasat edilen enerjiyi bir tesise yüksek frekanslı mikrodalgalar şeklinde göndererek, enerjinin dünyaya minimum kayıpla (kabaca yüzde 2) ulaşmasını sağlayacak.
Fikir aslında 19. yüzyılın sonlarında Nikola Tesla tarafından yürütülen deneylerde ortaya çıktı ve Yeni Zelanda merkezli Emrod gibi kablosuz güç iletimi vaat eden firmaların yanı sıra, kablosuz şarj yollarını başlatmaya çalışan şirketlerin ortaya çıkmasına neden oldu.
Şimdi ise Chongqing’in Bishan bölgesinde yapım aşamasında olan yeni test tesisindeki araştırmacılar, bu kablosuz güç aktarımının gereken uzun mesafelerde işe yarayıp yaramayacağını kanıtlamayı amaçlıyor.
Bu testlerin yapılacağı deney alanı yaklaşık 2 hektar (2.000 metrekare) büyüklüğünde olacak ve çevresinde bu alanın beş katı büyüklüğünde bir boşluk bırakılacak.
Yerel yönetimden yapılan açıklamaya göre, halkın kendi güvenliği için bu bölgeye girmesine izin verilmeyecek.
Böyle yüksek frekanslı bir enerji ışınının iletişim, hava trafiği ve yakınlardaki sakinlerin refahı üzerindeki potansiyel etkileri gibi konular henüz çözülmedi. Ancak, bu soruların cevabı çözülebilirse, güneş enerjisinin sınırları stratosferin ötesine taşınmış olacak.