Dünyadaki çelik ve çimentonun yarısından fazlasını sağlayan Çin’de sadece bu iki sektörden kaynaklanan emisyonlar, Avrupa Birliği’nin toplam emisyonlarından daha yüksek.
Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, Çin temiz enerji kaynaklarını 2025 yılına kadar yüzde 20’ye çıkarır ve karbon yoğunluğunu yüzde 18 azaltma çabalarında başarılı olursa, sunduğu küresel iklim değişikliği taahhütlerinin üzerine çıkabilir.
Küresel emisyonların azaltılmasında Çin’in en önemli ülke olduğuna dikkat çeken IEA, dünyanın en büyük emisyon salıcısının enerji dönüşümünü nasıl hızlandırabileceği konusunda bir yol haritası yayımladı.
IEA’nın yayımladığı, “An energy sector roadmap to carbon neutrality in China” (Çin Karbon Nötrlüğüne Yönelik Enerji Sektörü Yol Haritası) başlıklı rapora göre, ekonomisinin büyüklüğü ve dinamizmi göz önüne alındığında Çin, gerekli yatırımları yapabilme potansiyeline sahip.
Çin’in karbon nötr olma hedefine ulaşmasının önümüzdeki yıllarda düşük karbonlu teknoloji alanında yaşanacak gelişmeler ve fosil yakıt kullanımının azaltılmasıyla mümkün olduğunu vurgulayan IEA Başkanı Fatih Birol’a göre, yeni yol haritası Çin halkı için daha büyük sosyal ve ekonomik faydalar sağlanabileceğini ve temiz enerji dönüşümü için gerekli araçlara sahip olunduğunu gösteriyor.
IEA’nın analizine göre, Çin’in diğer tüm ülkelerden daha fazla enerji tüketmesi ve daha fazla karbon salınımına neden olması nedeniyle, kömür ve doğal gazdan uzaklaşmadaki başarısı 1,5°C hedefine ulaşılıp ulaşılamayacağı konusunda belirleyici rol oynayacak.
Çin, temiz enerji dönüşümünde kayda değer bir ilerleme kaydetse de şu anda kömür, elektrik üretiminin yüzde 60’ından fazlasını oluşturuyor ve Çin, yurt içinde yeni kömür santralleri inşa etmeye devam ediyor.
Aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi olan ülkenin, fosil yakıta dayalı enerji santralleri, çelik fabrikaları, çimento fırınları ve diğer endüstriyel tesislerden kaynaklanan emisyonların üstesinden gelmek için çözüm bulması gerekecek.
IEA’nın belirlediği yol haritasına göre, 2030 emisyon azaltım hedefine ulaşılması enerji verimliliğindeki iyileştirmeler, yenilenebilir kaynakların yaygınlaştırılması ve kömür kullanımının azaltılmasından geçiyor.
Başta rüzgâr ve güneş olmak üzere yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi, 2020 – 2060 yılları arasında yedi kat artabilir ve Çin’in enerji karışımının neredeyse yüzde 80’ini oluşturabilir.
2030’dan sonra güçlü bir şekilde büyüyen hidrojen ve karbon yakalama gibi yenilikçi teknolojilerin rolü ile ülke 2060 yılına kadar emisyonlarını yaklaşık yüze 95 oranında azaltabilir.
Bu değişikliklerle büyüyen düşük karbonlu enerji alanının, azalan fosil yakıt endüstrilerine göre daha fazla istihdam sağlaması ve Çin’in işgücü piyasasını güçlendirmesi bekleniyor.