İngiltere Başbakanı Boris Johnson, The Times Gazetesi’ne verdiği röportajda, İngiltere elektrik sisteminin 2035 yılına kadar tamamen karbondan arındırılacağını açıkladı.
Kararın elektrik maliyetiyle başa çıkma ihtiyacından kaynaklandığını ifade eden Johnson, temiz enerji üretimini artırmanın tüketici elektrik faturalarını düşüreceğini söyledi.
İngiltere’de atılacak bu yeni adımın, 6 Ekim Çarşamba günü Muhafazakâr Parti Konferansı’nda resmen ilan edileceği duyuruldu.
Yeşil Sanayi Devrimi’nin hayata geçmesini sağlayacak bu planla, fosil yakıtlara olan bağımlılığın sona erdirilmesi için rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra, nükleer enerji ile karbon yakalama ve depolama seçenekleri de tercih edilecek.
Düşünce kuruluşu Ember tarafından hazırlanan Birleşik Krallık Temiz Enerji Planı‘na göre, başta açık deniz rüzgâr enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları bu plan için önemli bir yere sahip.
Büyüyen hidrojen sektörü ve enerji depolama kapasitesinin önemli olduğuna dikkat çeken Ember, doğal gaz, karbon yakalama ve depolama ile nükleer enerjinin ise 2035 yılı hedefine ulaşılmasında çok daha küçük bir rol oynayacağını belirtiyor.
Elektrik sisteminin karbondan arındırılmasının hükümetlerin petrol, doğal gaz ve kömür bağımlılığını azaltmasının en kolay yollarından biri olduğuna dikkat çeken Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) Enerji Finansı Araştırmaları Direktörü Arjun Flora,
“Enerji dönüşümünü daha da geciktirmek yalnızca fosil yakıt piyasalarında yaşanan krizlere maruz kalmayı artıracaktır. Bu durum, şu anda olduğu gibi tüketiciye ağır maliyetler getirecektir. Yenilenebilir enerjiye dayalı bir enerji sisteminin gerçekleştirilmesine öncelik verilmesi mali açıdan güvenilirdir.” dedi.
Nükleer, temiz enerji kaynağı mı?
İngiltere’nin 2035 yılı planına nükleer enerjiyi de dâhil etmesi nükleer enerjinin temiz enerji kaynağı olup olmadığı konusunu tekrar gündeme taşıdı.
Avrupa’da Almanya’nın da aralarında olduğu bazı ülkeler nükleer santralleri devreden çıkarma sürecini hızlandırma kararı almıştı. Ancak, Avrupa Kıtası’nın temiz enerji hedefleri birlik genelinde nükleer enerjinin temiz sayılıp sayılmayacağına göre şekillenecek.
Fransa, nükleer enerjinin temiz enerji olarak sayılmasını savunan ülkelerin başında gelirken, Almanya başta olmak üzere, Avusturya, Danimarka, Lüksemburg ve İspanya ise nükleer enerjiyi temiz enerji kaynağı olarak görmüyor.