TÜV Rheinland, Federal Demiryolu Otoritesindeki Alman Demiryolu Trafiği Araştırma Merkezi (DZSF) adına, demiryolu altyapısındaki ve içindeki hangi fotovoltaik uygulamalarının elektrik enerjisini doğrudan demiryolu güç şebekesine beslemek için kullanılabileceğini araştırıyor.
Araştırmacılar, elektriği doğrudan demiryolu sistemine besleyerek, iletim sırasında enerji kaybını önlemenin yanı sıra güneş panelleri yerleştirmek için yeni fırsatlar yaratmayı amaçlıyorlar. 14 ay sürmesi planlanan proje kapsamında, güneş panellerinin ray yataklarına entegre edilmesi veya PV sistemleriyle donatılmış gürültü bariyerlerinden güneş enerjisi üretilmesi gibi demiryolu geçiş hakları boyunca çeşitli altyapı türleri hedefleniyor.
Demiryolu taşımacılığı yoğun bir şekilde elektrikli olduğundan, fotovoltaikler yardımıyla yenilenebilir enerjinin demiryolu elektriği içindeki payının daha da artırılabileceği öngörülüyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan TÜV Rheinland’da Demiryolu Teknolojisi Uzmanı ve Projeden Sorumlu Jürgen van der Weem, “Geniş çapta dağılmış demiryolu elektrifikasyon sistemi boyunca enerji üretmenin ve onu doğrudan beslemenin mümkün olduğu ortaya çıkarsa, böylece mevcut altyapıdan daha iyi yararlanılır. Böylece enerji kayıpları azaltılabilir ve sera gazı dengesi açısından demiryolu ulaşım modu daha da iyileştirebilir.” diyor.
1 yorum
Yenilenebilir enerji ile ilgili. özellikle demiryollarının güneye gören kısımları ve istasyonlarda ki binaların çatı ve duvarlarında tasarlamak amaçlı çok güzel ön çalışma araştırması hazırlamıştık , ilgisiz ve bilgisiz kur.umlara anlatıncaya kadar baya çaba harcadık , resmi kurumlar birbirlerinin üstüne atmaktan ve konuyu gündeme getirmekten rahatsızlık hissettiler, bizde kim ne yaparsa yapsın diye boşvermiştik. Demekki TCDD ile ilğili fikirleri ,Almanyadada gündeme gelmiş Aklın yolu bir.