Almanya’da her yıl eski fotovoltaik modüllerdeki yaklaşık 10 bin ton silikon geri dönüşüme girerken, 2029 yılından itibaren bu sayının yılda birkaç yüz bin tona çıkacağı öngörülüyor.
Bu kapsamda Fraunhofer Silikon Fotovoltaik Merkezi CSP ve Fraunhofer Güneş Enerjisi Sistemleri Enstitüsü ISE’den bir araştırma ekibi, PV modülleri için en büyük Alman geri dönüşüm şirketi olan Reiling GmbH & Co. KG ile birlikte, silikonun geri kazanılabileceği bir süreç geliştirdiğini açıkladı. Bu süreç, üretici ve menşei ne olursa olsun tüm kristal silikon PV modüllerinin geri dönüştürülmesini mümkün kılmayı amaçlıyor.
İşlem için, güneş pili parçaları, halihazırda kurulmuş olan mekanik arıtma işleminin yan ürünlerinden ayrılıyor ve toplanıyor. Süreçteki ilk adım, 0,1 ila 1 milimetre arasında değişen hücre parçalarından cam ve plastiği çıkarmak olurken, daha sonra arka kontak, gümüş kontaklar, yansıma önleyici tabaka ve son olarak emitör, ıslak kimyasal aşındırma ile kademeli olarak çıkarılıyor. Bu şekilde saflaştırılan silikon, standart işlemlerde monokristal veya yarı monokristal külçeler halinde ve daha sonra gofretler halinde işleniyor.
Kristalizasyon, ticari ultra saf silikon eklenmeden yüzde 100 geri dönüştürülmüş silikon ile gerçekleşiyor. Gofretler, ilk testte hücre verimliliği yüzde 19,7 olan Fraunhofer ISE’de PERC güneş pillerine işlendi.
Prof.Dr. Fraunhofer CSP Proje Yöneticisi Prof. Dr. Peter Dold, “Bu, yaklaşık yüzde 22,2’lik bir verimlilikle günümüzün birinci sınıf PERC güneş pillerinin verimliliğinin altında ancak kesinlikle eski, atılan modüllerdeki güneş pillerinin üzerinde” diyor.