Avrupa, günümüzün fosil yakıt sisteminden temiz enerji teknolojilerine hızlı bir geçiş planlamakta olup, bu enerji geçişi metal yoğun bir dönemi işaret etmektedir. Elektrikli araçlar (EV), piller, güneş fotovoltaik sistemleri, rüzgar türbinleri ve hidrojen teknolojileri fosil yakıt ihtiyaçlarının yerini almak için geleneksel alternatiflerinden önemli ölçüde daha fazla metal gerektirmektedir.
Eurometaux ve KU Leuven Üniversitesi’nin (Belçika) araştırmasına göre, Avrupa yeşil enerjiye geçişte gerekli olan önemli metallerin tedarikini güvence altına almak için hızlı hareket etmeli ve geri dönüşümü de programına almalıdır.
Hazırlanan rapora göre, Avrupa geri dönüşüm altyapısına büyük yatırımlar yaparsa 2050 yılına kadar yeşil enerji metal ihtiyaçlarının yüzde 40 ila 75’ini kendi kendine yeterli hale getirebilir. Araştırmaya göre, genişleyen temiz enerji teknolojileri önemli miktarda ham metal girdisi gerektirecek ve –en azından ilk aşamalarda– bunun büyük bir kısmının muhtemelen ithal edilmesi gerekecektir.
Karbondioksit (CO2) emisyonlarını 2050 yılına kadar “net sıfıra” düşürmek için Avrupa Birliği’nin bugün kullandığından çok daha fazla yeşil enerji metallerine ihtiyacı olacaktır. Bunu sayısal olarak ifade etmek gerekirse günümüzde kullanılandan “35 kat daha fazla lityuma” ve “25 kat daha fazla nadir toprak elementlerine” ihtiyaç olacaktır. Enerji geçişi ayrıca çok daha fazla alüminyum, bakır, silikon, nikel ve kobalt tedariki gerektirecektir.
Metal üretimi için kömür gücüne dayanan Çin ve Hindistan, pil metalleri ve nadir toprak elementleri (NTE) için küresel pazarlara hakim olma planları yapmaktadır.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın farklı temiz enerji teknolojisi senaryolarına göre, Paris Anlaşması ile uyumlu iklim politikaları doğrultusunda, 2050 yılına kadar neredeyse iki kat daha fazla metal gerekecektir.
Alüminyum ve bakır gibi baz metaller, temiz teknolojilerde yüksek oranda kullanıldıklarından baskın durumdadır. Ancak Ni, Li, Co, Si ve Mn gibi bazı düşük hacimli metallerin, özellikle geçiş sürecinde elektrikli araç (EV) pilleri için son derece yüksek bir talep ile karşılaşacakları düşünülmektedir.
Önümüzdeki yıllarda Avrupa’da, pil üretimi için önemli ölçüde yeni nikel, lityum ve kobalt tedarikine ihtiyaç duyulacağı önemle belirtilmektedir. 2050 yılına kadar pillerin, Avrupa’nın bugünkü lityum tüketiminin yüzde 3500’üne, kobaltın yüzde 350’sine ve nikelin yüzde 110’una ulaşan yeni talepler ile karşılaşacağı öngörülmektedir. Çalışmanın tüm senaryolarında Avrupa’nın başlıca metallerinin lityum, nikel ve kobalt olacağı belirtilmektedir.
KAYNAK:
https://ilkersenguler.blogspot.com/2022/06/yesil-enerji-metalleri-ve-avrupann.html