Science Daily’de yayınlanan makaleye göre, Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, RoboMapper adı verilen yeni teknolojinin, gelişmiş kararlılık ve güneş pili verimliliği ile yeni perovskite malzemeleri hızla tanımlayabildiğini kanıtladılar.
Çalışmayla ilgili makalenin ilgili yazarı olan Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörü Aram Amassian, “RoboMapper, hem maliyeti hem de genel enerji yükünü azaltırken, malzeme testlerini daha hızlı gerçekleştirmemize olanak tanıyor – tüm süreci daha sürdürülebilir hale getiriyor.” dedi.
Araştırmada belirtildiği üzere, geleneksel malzeme araştırması, bir araştırmacının bir numune hazırlamasını ve ardından her bir numuneyi farklı araçlar kullanarak test etmek için birden çok adımdan geçmesini gerektiriyor. Bu, verileri toplamak için numunelerin gerektiği şekilde yerleştirilmesini, hizalanmasını ve kalibre edilmesini içeriyor. Bu hem zaman alan hem de ilgili enstrümanlara güç sağlamak için çok fazla elektrik gerektiren bir montaj hattı olarak değerlendiriliyor.
Daha önce bu süreci otomatikleştirmeye yönelik çabalar hızı artırırken, adımların her birinin her seferinde bir örnekle yapılması tam verim sağlama konusunda yeterli görülmedi.
Profesör Amassian, RoboMapper’ın bu süreci otomatikleştirdiğini ancak malzeme örneklerini modern baskının yardımıyla minyatürleştirerek her çipe düzinelerce örnek yerleştirdiğini belirterek, “Veri toplama sürecinin her adımını gerçekleştirmeye devam ediyor, ancak bunu birden çok malzeme için paralel olarak yaparak zamandan ve enerjiden tasarruf sağlıyor.” açıklamasını yaptı.
Robomapper’ın önceki otomatik tekniklerden neredeyse 10 kat daha hızlı olduğu açıklanırken, düzinelerce malzemeyi aynı çipe yerleştirerek veri toplama sürecini kolaylaştırma yeteneğiyle, sera gazı emisyonlarını da 10 kat azalttığı bildirildi.
Araştırmacılar, RoboMapper’ın faydasını göstermek için önce perovskite malzemelerine odaklandı ve RoboMapper’ı tanımlanmış bir dizi element kullanarak alaşımlar yapmakla görevlendirdi. RoboMapper daha sonra 150 farklı alaşım bileşimi ile numuneler yaptı ve bu numunelerin optik spektroskopisi ve X-ışını yapısal değerlendirmeleri ve stabilite testlerini gerçekleştirdi.
2 yorum
Guzel
Mukemmel