Montel News’te yer alan habere göre, BloombergNEF çalışması, Haziran ayının başından bu yana ortalama rüzgâr ve güneş enerjisi üretimi, önceki sezonluk en yüksek seviyelere göre yüzde 20 daha yüksek olup, incelenen beş ülkenin enerji karışımında yenilenebilir enerjinin payı yüzde 27’ye yükseldiğini gösteriyor.
BloombergNEF araştırma görevlisi Adriana Martins, Montel’e verdiği demeçte, bu yaz yenilenebilir üretimdeki artışın esas olarak “çok güneşli hava ve her yıl rekor seviyedeki güneş enerjisi kurulumlarının birleşimi” sayesinde güneş enerjisinden kaynaklandığını söyledi. Martins, “Planlanan yeni kapasite miktarı göz önüne alındığında, önümüzdeki yıl kesinlikle rekor ortalama aylık üretim bekleyebiliriz.” açıklamasını yaptı.
Araştırmaya göre, beş ülkedeki güneş enerjisi kapasitesinin bu yıl 13,4 GW, yani yıllık bazda yüzde 14 oranında artması bekleniyor. Bu rakam, 2022’deki önceki rekor artış olan 8,3 GW’ı geride bırakıyor.
Ancak yenilenebilir enerji üretimindeki artışın aynı zamanda Avrupa spot enerji piyasalarında daha fazla negatif fiyat oluşumuna işaret ettiğini söyledi.
Martins, “Mevcut sistem tasarımıyla, yenilenebilir enerji üretiminin zamanlaması kontrol edilemediği için enerji piyasası negatif fiyatla dengelenmeye devam edecek. En büyük sorun, üretimi akşama taşıyacak esnekliğin şebekede olmamasıdır” diyerek, şebeke ölçekli piller gibi esnek çözümlerin artırılmasına ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi.
Yılın başından bu yana Almanya 166 saatlik negatif fiyat kaydederken, Belçika 127 ve Fransa 100 saatlik negatif fiyat kaydetti. İngiltere’nin N2EX spot müzayedesi 40 negatif saat kaydetti. İtalya’da henüz herhangi bir olumsuz fiyat kaydedilmedi.