Rapor, dünya liderlerini 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji üretim kapasitesini üç katına ve enerji verimliliği iyileştirme oranını iki katına çıkaracak yeni küresel hedefler üzerinde anlaşmaya zorlamayı amaçlıyor. Bu hedefler, 2030 yılına kadar enerji dönüşümünü hızlandırmak için değişimin önemli unsurlarını ortaya koyuyor.
Rapor, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde gerekli ölçek artışı için beş temel kolaylaştırıcı tanımlıyor ve politika yapıcılara aşağıdaki her bir alanda somut ve acil tavsiyelerde bulunuyor:
- Altyapı ve sistem işletimi
- Politika ve düzenleme
- Tedarik zincirleri, beceriler ve kapasiteler
- Finansman
- Uluslararası işbirliği
Raporda öne çıkan kilit noktalara göre, IRENA’nın Dünya Enerji Geçişleri Görünümü’ndeki 1,5°C Senaryosu kapsamında 11.000 GW’tan fazlasına ulaşmak için 2030 yılına kadar toplam küresel yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin üçe katlanması gerekiyor. Güneş ve rüzgâr enerjisi, yeni eklenecek yenilenebilir enerji kapasitesinin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturacak.
1,5°C hedefinde kalabilmek için enerji verimliliği iyileştirmelerin 2030 yılına kadar iki katına çıkarılması gerekiyor. IRENA’nın 1,5°C Senaryosunda bu, nihai tüketim sektörlerindeki verimli teknolojilerin ve kapsamlı elektrifikasyonun bir kombinasyonundan kaynaklanacak.
Rapor, bu iddialı hedefler ulaşmak için kapsamlı ve çok çeşitli politikalara ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Dağıtım ve kolaylaştırıcı politikaların yanı sıra, enerji verimli bir ekonomiye ve yenilenebilir enerjiye dayalı bir elektrik sistemine geçişin adil ve hakkaniyetli olmasını ve herkes için fayda sağlamasını temin etmek için yapısal değişim gerekli.
Yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması, düzenlemelerin ve mali ve finansal teşviklerin ötesine geçen kolaylaştırıcı önlemler gerektirir. Bu kapsamda enerji sektörlerinin organizasyonel yapıları, yenilenebilir enerjinin daha yüksek bir payını entegre edecek şekilde yeniden şekillendirilmelidir. Tedarik mekanizmaları değer zincirlerini ve ticareti güçlendirecek şekilde tasarlanmalı ve sanayi politikaları dirençli tedarik zincirleri oluşturmaya uygun olmalıdır. Eğitim, öğretim, yeniden beceri kazandırma ve beceri yükseltmeye öncelik verilmeli; kadınlar ve yeterince temsil edilmeyen gruplar güçlendirilmeli; sanayi, sivil toplum, politika yapıcılar ve diğer kilit paydaşlar arasında iş birliği teşvik edilmelidir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına uygun yeni bir enerji sistemi oluşturmak için mevcut elektrik altyapısı genişletilmeli ve modernize edilmelidir. Sektörler arası altyapı planlamasının güçlendirilmesine, sınır ötesi işbirliğinin artırılmasına ve bölgesel elektrik şebekelerinin geliştirilmesine acilen ihtiyaç vardır. Şebeke modernizasyonu ve genişlemesini teşvik etmek ve arz tarafı esnekliği ve talep tarafı yönetimini sağlamak için de harekete geçilmesi gerekiyor.
Bu hedeflere ulaşmak için kamu ve özel finansmanın hızla harekete geçirilmesi gerekiyor. Yenilenebilir enerjiye yapılan yıllık ortalama yatırım enerji üretiminin 2022’deki 486 milyar dolara kıyasla 2030’a kadar 1,300 milyar dolara ulaşması gerekiyor. Gelişmekte olan ülkelerde yatırım risklerini en aza indirmeli ve düşük maliyetli finansmana erişim sağlanmalı. Küresel finansal sistem, küresel güneyi destekleyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Çok taraflı kalkınma bankalarının iklimle ilgili fonları artırılmalı ve kamu sermayesi fosil yakıtlar sektöründen yenilenebilir enerjiye yönlendirilmelidir.