İklim için 350 Derneği, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından 30 büyükşehir belediyesine yönelik yenilenebilir enerji dönüşümü talebi kapsamında toplanan imzaları başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere, büyükşehir belediyelerine teslim etmeye başladı.
İklim için 350 Derneği Başkanı Efe Baysal, kampanyaya İstanbul için imza verenlerin taleplerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ilettikten sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Adil, ekonomik, çevre ve iklim dostu enerjiye ulaşımın her yurttaşın temel hakkı olduğuna inanıyoruz. Öte yandan son yıllarda yaşanan küresel enerji krizi ve artan enerji maliyetlerinin hepimizin üzerinde ciddi bir ekonomik yüke sebep olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Bu çerçevede 31 Mart yerel seçimleri ardından internet sayfamız üzerinden başlattığımız kampanyada 30 büyükşehir belediyesinin hazırlamakta oldukları stratejik planlarında ucuz, ulaşılabilir ve temiz enerjiyi merkezine alan politikalar geliştirmelerini talep ettik. Zira kentlerde yenilenebilir enerji kullanımının ve enerji verimliliğinin artırılması, hem sera gazı salımlarının azaltılması için hem de tasarruf sağlanması için azami önem teşkil ediyor. Böylece enerji dönüşümünü önceliklendiren bir büyükşehir belediyesi hem iklim kriziyle hem de enerji yoksulluğuyla aynı anda mücadele edebilir; sağladığı tasarrufu da kamu hizmetlerinin ve sosyal politikaların geliştirilmesine aktarabilir. 350 olarak, imzalar aracılığıyla büyükşehir belediyelerine ilettiğimiz taleplerin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Belediyelerin stratejik planlarını açıklamaları ardından bu konuda adım atmayan belediyelere taleplerimizi iletmeye devam ederken stratejik planları aracılığıyla konuya dair taahhüt veren belediyelerin de takipçisi olacağız.”
Büyükşehir belediyelerinin 2025-2029 stratejik planlarında yenilenebilir enerji dönüşümünün önceliklendirilebilmesi için yer alması istenen şunlar:
- Başta belediye yerleşkeleri ve kamu binaları olmak üzere yenilenebilir enerji kullanımı ve enerji verimliliği artırılmalı ve 2029 yılına kadar belediye kurumsal elektrik tüketiminin tamamı yenilenebilir enerjiden karşılanmalı.
- Yeni yapılacak ve yenilenecek tüm binaların çatıları güneş enerjisi panellerinin kurulumuna uygun hale getirilmeli ve bu binaların 2029 yılına kadar en az yüzde 50’sinde çatı tipi güneş enerji santrallerinin kurulması sağlanmalı.
- Belediye, bünyesinde enerji çözüm noktaları oluşturmalı. Bu noktalar aracılığıyla kent sakinleri ve yerel işletmelere enerji verimliliği/tasarrufu hakkında bilgilendirme yapılmalı; yenilenebilir enerji sistemlerine geçiş konusunda rehberlik sunulmalı.
Yerel seçimler sonrası yedi kurum tarafından ortak yayınlanan “Enerji Dönüşümünde Belediyelerin Rolü Bilgi Notu”nda belediyelerin yetki sınırları dahilinde enerji dönüşümüne katkıda bulunmak ve bu dönüşümünde sağlayacağı faydalar açıklanmıştı.
1 yorum
yenilenebilir enerjiye yönelik halkın taleplerinin belediyelerle buluşması gerçekten sevindirici bir gelişme. erel yönetimlerin enerji kooperatifleri gibi projelerle bu sürece dahil olması, hem enerji dönüşümüne hız kazandırıyor hem de toplumsal farkındalığı artırıyor. İklim kriziyle mücadelede bu tür yerel inisiyatiflerin önemi büyük, umarım bu projeler daha da yaygınlaşır..