Polonya İklim ve Çevre Bakanlığı, bugüne kadar inşaat izni almasına rağmen hukuki engeller nedeniyle hayata geçirilemeyen bazı rüzgâr santrali projelerinin önünü açan yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe koydu.
Yeni düzenleme kapsamında, yatırımcılar belirli durumlarda rüzgâr türbini kurulumu için gereken planlama prosedürlerini tekrarlamadan doğrudan ruhsat alabilecek. Bu sayede, geçmişte izinleri alınmış ama mevzuattaki değişiklikler nedeniyle durdurulmuş projelerin hızlıca tamamlanması mümkün hale gelecek.
İklim ve Çevre Bakanı Paulina Hennig-Kloska, yaptığı açıklamada, “Rüzgâr enerjisini yeniden ülkemizin gündemine alıyoruz. Bu, Polonya’nın enerji dönüşümünde önemli bir dönüm noktasıdır.” dedi.
2023’te kabul edilen yasa değişikliğiyle, rüzgâr türbinlerinin yerleşim yerlerine olan mesafe zorunluluğu 700 metreye düşürülmüş, bu da yeni projeler için daha fazla alanın açılmasını sağlamıştı. Ancak bu değişiklik, geçmişte izin alınan ve eski düzenlemelere göre hazırlanan projeleri kapsamıyordu. Son düzenleme ile bu projelerin yeniden gündeme alınması bekleniyor.
Polonya, hâlâ büyük ölçüde fosil yakıt temelli bir enerji sistemine sahip. 2023 yılı verilerine göre, ülkenin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 64’ü kömürden (taş kömürü ve linyit) sağlanıyor. Doğal gazın payı yüzde 7 seviyesinde kalırken, yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr enerjisi yüzde 11, güneş enerjisi yüzde 6, biyokütle ve diğer yenilenebilir kaynaklar ise yüzde 5 oranında katkı sağlıyor. Polonya’da hâlihazırda faaliyette olan bir nükleer santral bulunmadığından, elektrik üretiminde nükleer enerjinin payı sıfır.