Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez: “Mini YEKA için bu ay içinde ilana çıkıp, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde sonuçlandırmış olacağız.”
12. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı 6-8 Kasım tarihleri arasında, Ankara’da gerçekleştirildi. Kongrenin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) için bu ay içinde ilana çıkılacağı, 2020 yılının ilk çeyreğinde de sürecin sonuçlanacağı bilgisini verdi.
“Enerjide tüketicinin rolü değişiyor”
Dönmez, “Yenilenebilir enerjide bir başka önemli nokta ise çatı cephe uygulamalarının yaygınlaşması. Meskenlerin, küçük ya da orta ölçekli işletmelerin, çiftçilerimizin kısacası kendi elektriğini üretmek isteyen her kişi ve kurumun önünü açtık. Böylece yatırım kültürü ve yatırımcı profilinde büyük bir değişim yaşanmaya başladı. Amacımız, elektriğin tüketildiği yerde üretilmesi. Enerjide artık tüketicinin rolü değişiyor. Kendi talebini oluşturan ve yöneten hatta fazlasını satarak buradan kâr eden yeni tüketici profilleri artmaya başlayacak.” ifadelerini kullandı.
Yenilenebilir kaynakların payı yüzde 64
Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların payına dair değerlendirmede bulunan Dönmez, “Bu yılın 10 ayında elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 64. Yılı bu seviyelerde kapatabilirsek yaklaşık 1,5 milyar dolarlık tasarruf sağlamış olacağız. Güneşten rüzgara, hidrolikten jeotermale ve biyokütleye kadar her alanda yeni ufuklar çiziyoruz, yeni hedeflere ilerliyoruz.” dedi.
Türkiye Güneş Enerjisinde Avrupa’da 6. Sırada
Türkiye’nin güneş enerjisinde 2008 yılına kadar kurulu gücünün bulunmadığı bilgisini veren Dönmez, “Bugün 5 bin 600 megavat kurulu güçle Avrupa’da altıncı, dünyada ise 12. sırada yer alıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Dönmez, Türkiye’nin son 17 yılda kurulu gücünün rüzgarda yaklaşık 400 kat, jeotermalde 78 kat, biyokütlede 38 kat, hidrolikte ise 2,5 kat arttığını vurguladı.
İngiltere RES’lere yatırım yapıyor
Kongre açılışında konuşan Birleşik Krallık Türkiye Ticaret Elçisi Lord Robin Berry Janvrin, Birleşik Krallık’ın Avrupa’da Türk yatırımcıların ilk tercihi olduğu, Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında ise ikinci sırada yer aldığı bilgisini verdi.
İngiltere’de üretilen elektriğin üçte birinin 2030 yılı itibarıyla deniz aşırı rüzgar tesislerinden elde edileceğini söyleyen Janvrin, İngiltere’nin, son dönemde deniz üstü rüzgar santrallerine (RES) yaptığı yatırımlar sayesinde kurulu güç bakımından dünyadaki en büyük deniz üstü RES gücüne sahip olduğunu belirtti.
Türkiye’deki Birleşik Krallık yatırımlarının çok güçlü olduğunu ifade eden Janvrin, “Vodafone, HSBC gibi Türkiye’deki önemli yatırımcılar İngiltere’den geliyor. Enerji sektöründe hali hazırda güçlü bir ilişkimiz var. BP Türkiye’de yaklaşık 107 yıldır aktif durumda. Shell ve Rolls-Royce herkesin tanıdığı firmalar.” açıklamasında bulundu.
“Güneş ve rüzgarda 8 misli büyüyecek kapasitemiz mevcut”
Açılışta konuşan bir diğer isim, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş,”Denizlerin üzerinde bulunan bir türbinden 10 megavatlık enerji üretebiliyor ve bu noktada Türkiye’nin de güvenilir ve yerli enerji teknolojilere ayak uydurması gerekiyor. Halihazırda güneş ve rüzgarda 8 misli büyüyecek kapasitemiz mevcut.” ifadelerini kullandı.
İngiltere gibi günde ancak 1-2 saat güneşten faydalanabilen ülkelerde ev tipi güneş enerjisi üretimlerinin teşvik edildiğini belirten Elitaş, “Türkiye’nin de çatı tipi güneş enerjisi üretimini teşvik etmesi konusunda yıllık ortalama 4 kilovatlık bir hedef koyması, yerli enerji üretiminde son derece önemli olacaktır.” dedi.
“Türkiye enerji alanında 3 kat büyüdü”
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta, Türkiye’nin enerji alanında üç kat büyüdüğünü ve fosil kaynaklardan elde edilen enerjinin azaldığı bilgisini vererek, Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin artmasıyla, insan sağlığına yönelik ve çevresel sorunların çözümü için ciddi adımlar atıldığını ifade etti.