Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 2019 Yenilenebilir Enerji Raporu’nu açıkladı. Yenilenebilir enerjinin geleceğine objektif tutan rapora göre, yeni kamu politikaları ve tarife uygulamaları ile Güneş Enerjisi Santrali (GES) sahipleri, şebekeden sorumlu dağıtım şirketleri ve elektrik tüketicilerinin birbiriyle çelişen çıkarlarına dengeli bir çözüm aranması gerekiyor.
Rapora göre, yenilenebilir enerji piyasasının dünyada daha hızlı büyümesini engelleyen üç ana engel bulunuyor. Bu alanda yaşanan zorluğun en önemli kısmını şebeke entegrasyonu oluştururken, ikinci sırada kamu politikalarındaki belirsizlikler, üçüncü sırada ise düşük maliyetli finansman eksiklikleri gösteriliyor.
Isı ve ulaşım da işin içine katılmalı
Dağıtık sistemlerin sürdürülebilir büyümesi için hem yatırımı çekici hale getirecek hem sabit şebeke gelirlerini teminat altına alacak, hem de şebeke maliyet yükünü tüketiciler arasında adil bir biçimde tahsis edecek dengeli kamu politikalarına ihtiyaç olduğunun altını çizen IEA’ya göre ülkeler,
“Şebeke entegrasyonunu odak alacak ve yatırım riskini azaltacak istikrarlı kamu politikaları uygulayarak, yenilenebilir enerji sektörünün iklim hedefleri doğrultusunda büyümesini hızlandırabilirler. Ancak bu politikaların elektrik sektörünün ötesinde ısı ve ulaşım alanlarında da arttırılması gerekiyor.”
Daha hızlı büyüme mümkün!
IEA’ye göre, ülkeler önümüzdeki 12-24 ayda ana engelleri ortadan kaldırabilirse, yenilenebilir kurulu güç artışı yüzde 25’ten daha fazla olabilir.
Rapora göre, güneş ve rüzgar önümüzdeki beş yılda dünya elektrik kapasite büyümesinin yüzde 70’ini oluşturabilir. Ancak bu büyümenin güvenli ve düşük maliyetli bir biçimde şebekeye entegrasyonu için yeni politikalar gerekiyor.
GES daha cazip hale geliyor
Ticari ve endüstriyel sistemlerin dağıtık GES büyümesinin 3’te 2’sini oluşturacağını belirten rapora göre, güneşten elektrik üretimi ve elektrik talebindeki uyum bu uygulamaları daha çekici bir yatırım haline getirecek.