Agora Energiewende ve Sandbag düşünce kuruluşları elektrik sektörünün son durumunu inceledikleri “Avrupa’nın Enerji Sektörü 2019” başlıklı bir rapor yayımladı.
Emisyonlardaki düşüş ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki artışına işaret edilen rapora göre, Avrupa Birliği (AB) genelinde yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payı 2018’e göre yüzde 1,8 artış göstererek, yüzde 34,6 oldu.
AB genelinde taş kömürü ve linyit yakıtlı termik santrallerden elde edilen üretimin yüzde 24 azaldığı belirtilen rapora göre, termik santrallerin kullanımın azalmasındaki en büyük neden sera gazı emisyonlarının fiyatlandırılmasındaki artış olarak gösteriliyor.
Rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinin ilk kez kömürlü termik santrallerden daha fazla elektrik ürettiği bilgisini veren Sandbag Elektrik Sektörü Analisti Dave Jones,
“Avrupa, elektrik üretiminde kömürün ikamesinin hızla rüzgâr ve güneş kaynaklarından yapılması konusunda dünyaya öncülük ediyor, Bunun sonucunda, geçtiğimiz yıl elektrik sektörü kaynaklı CO2 emisyonları her zamankinden hızlı düşüş yaşadı.” açıklamasında bulundu.
“Yenilenebilir enerji kaynakları artmalı”
Rüzgâr ve güneşin elektrik üretimindeki payı, 2018 yılındaki seviyesine kıyasla 64 TWh artış göstererek 569 TWh’ye ulaştı.
Rüzgâr santralleri, uygun rüzgâr koşulları sayesinde yüzde 14 daha fazla elektrik üretti. Güneş santrallerinden elde edilen elektrik ise yüzde 7 artış gösterdi. Çek Cumhuriyeti dışındaki tüm AB ülkeleri, enerji portfoyünde güneş ve rüzgâr enerjisinin payını artırdı.
Hidroelektriğin payı düştü
Kuraklık sebebiyle hidroelektrik enerji santrallerinden üretilen elektriğin payı yüzde 6 düştü. Soğutma için tatlı suya bağımlı olan nükleer santraller ise özellikle Temmuz ayında yaşanan kuraklıktan etkilendi.
Rüzgâr ve güneşte kurulu güç arttı
Avrupa genelinde rüzgâr enerjisinden elektrik üretimine 2018 yılında 5,1 GW eklenirken, 2019 yılında bu rakam 16,8 GW’a yükseldi.
2019 yılında fotovoltaik güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücündeki artış, 2018’de eklenen 8,2 GW’lik kurulu gücü ikiye katlayarak 16,7 GW’a ulaştı.
2030’a kadar yenilenebilir enerjide yıllık 97 TWh büyüme gerekiyor
Agora Energiewende’nin Avrupa Enerji Politikaları Direktörü Matthias Buck, “Bu olumlu gelişmelere rağmen yenilenebilir enerjinin ölçeği hızla artmalı. 2030 yılına kadar, AB’de üretilen enerjinin yaklaşık üçte biri yenilenebilir kaynaklardan sağlanmak zorunda. Bunun için, 2030’a kadar yıllık 97 TWh’lık büyüme gerekiyor ve bu da 2019’daki artıştan 33TWh daha fazla bir artışın olması gerektiğini gösteriyor. ” dedi.