Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) tarafından hazırlanan “Hindistan’ın Enerji Dönüşümünde Artan Rekabet” başlıklı rapora göre, Hindistan’ın yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşması için elektrik iletim ve dağıtım şebekelerini modernize etmesi gerekiyor.
IEEFA’nın resmi internet sitesinde yer alan raporda, Hindistan’ın elektrik maliyet artı fiyatlandırmasını ulusal öneme sahip projelerle sınırlandırması, bunun yanı sıra açık ve rekabetçi fiyatlandırmayı benimsemesi öneriliyor.
IEEFA Enerji Ekonomisti ve Raporun Yazarı Vibhuti Garg, “Hindistan şebekesinin karmaşıklığı nedeni ile elektriğin iletiminde engellerle karşılaşılıyor ve yenilenebilir enerji kaynaklarının sisteme adapte edilmesi yavaşlıyor.” diyor.
Hindistan yenilenebilir enerji kapasitesini 4 katına çıkardı
2022 yılı için 175 GW, 2030 için 450 GW yenilenebilir enerji hedefine sahip olan Hindistan son dört yılda yenilenebilir enerji kapasitesini dört katına çıkardı.
“Özel sektör yatırımcılarının katılımı rekabeti artırdı”
Son zamanlarda elektrik iletim kapasitesinde özel sektörün de yer almaya başlaması ile rekabetin arttığını dile getiren Garg, “Ancak devlete ait Hindistan Sınırlı Güç Şebekesi Şirketi’nin tekelci hâkimiyeti hala devam ediyor.” ifadelerini kullanıyor.
Özel sektör yatırımcılarının katılımının artmasının, yeni ihalelerde rekabet yaratarak, tüketici maliyetlerini azalttığını söyleyen Garg’a göre, bu durum Hindistan’ın öz sermayesini artırdı.
Halka arz ile sermaye artırıldı
2015 yılında Adani Transmission Ltd.’nin halka arzı ile doğru ve düzenleyici politikaların Hindistan’ın enerji dönüşümüne önemli bir sermaye kazandırdığı belirtilen araştırmaya göre, “Hindistan’da belirlenen bu önemli hedef, düşük maliyetli, daha sürdürülebilir ve yerli elektrik üretimine geçmek isteyen diğer ülkelere örnek olabilir.”
Gang’e göre, “Düşük maliyetli yenilenebilir enerji yalnızca Hindistan için değil, Bhutan, Nepal, Bangladeş, Sri Lanka ve Myanmar gibi komşu ülkelerde de işlem gören bir emtia olarak büyük bir potansiyele sahip.”