Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının her sene yayımladığı enerji denge tabloları verilerine göre Türkiye’nin toplam nihai enerji tüketimi 2018 yılı sonunda 100 milyon ton eşdeğer petrol (Mtep) seviyesini aşmış durumda. Isıtma ise enerji sisteminde en büyük tüketim payına sahip alan olarak gösteriliyor.
Bilkent Üniversitesi Enerji Politikaları Araştırma Merkezi tarafından yayımlanan “Isıtma Sektöründe Yenilenebilir Enerjinin Rolü” başlıklı çalışmaya göre,
“Türkiye enerji dönüşümünde elektrik sektörü ile ilgili çok önemli adımlar attı. Ancak elektrik üretim sektöründe devam eden tüm bu olumlu gelişmelere rağmen enerjiyi son tüketen binalar, sanayi ve ulaştırma için aynı sonuca varmak şu an için pek mümkün değil.”
“Yenilenebilir enerjinin ısı sektörüne katkısı artırılmalı”
Araştırmada; ısıtma, ulaştırma ve sanayide kullanılan enerji miktarının, elektrik tüketiminde kullanılan enerjinin dört katı olduğu ifade ediliyor ve yenilenebilir enerjinin ısı sektöründeki potansiyelinin de kullanılması öneriliyor.
Enerji verimliliği önlemleri alınmalı!
Yenilenebilir enerji kullanımının yanında, enerji verimliliği önlemlerine de dikkat çekilen çalışmaya göre, yenilenebilir enerjinin bu sektörlerdeki potansiyelini belirlemek için enerjinin hangi alanlarda ve nasıl tüketildiğini anlamak gerekiyor.
Kullanılan ısı sektörlere göre büyük farklılıklar gösteriyor
Sanayide üretim proseslerinde kullanılan ısı farklı sektör ve işlemlere göre büyük farklılıklar gösteriyor, Türkiye için büyük önem arz eden demir çelik ve çimento sektörlerinde 1000 °C ve üzerinde proses ısısı/elektrik enerjisi kullanılıyor.
Gıda ve içecek sektöründeki prosesler çoğunlukla 250 °C’nin altında, petrokimyada 400 °C ve üzerine çıkabilirken, binalarda ise sıcak su üretimi ve bölgesel ısıtma için gereken ısı sıcaklığının 100 °C’nin altında kaldığı belirtiliyor.
Her yenilenebilir enerji teknolojisinin istenen yüksek seviyelerde proses ısısını tedarik edemediği dile getirilen araştırmada, Türkiye’nin güneş, jeotermal ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelinin ısıtma ve sanayi üretiminde daha fazla paya sahip olabileceği ifade ediliyor.
Elektrifikasyon da önemli!
Sanayi sektörü ve binalarda yenilenebilir enerji payının artırılması için bir diğer yöntem olarak elektrifikasyon öneriliyor.
Elektriği fazla tüketen demir-çelik, alüminyum gibi tesisler ve bunların yanında elektroliz ve geri dönüşüm gibi elektriğe fazlasıyla ihtiyaç duyan proseslere sahip sektörlerin, yenilenebilir elektrik kaynaklarının bol olduğu bölgelerde kurulması ve elektriğini yenilenebilir kaynaklardan sağlayarak hem daha az maliyetli hem de temiz üretim yapabileceği belirtiliyor.
Araştırmada önerilen bir diğer yol ise yerel yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen hidrojenin doğal gaz altyapısına enjekte edilerek, Türkiye’nin dış kaynaklara olan bağımlılığını azaltılması.